Just nu är vattennivåerna på Gotland historiskt låga och vi behöver vara varsamma med hur vi använder vårt vatten. Myndigheterna SMHI och SGU bedömer risken för vattenbrist utifrån både nuvarande nivåer och hur det har sett ut historiskt.
Just nu visar allt på en förhöjd risk för vattenbrist. Läs mer på denna länk.
På Villa Alskog handlar hållbarhet om att ta hand om det som är vackert och värdefullt – Gotlands natur, lokalsamhället och alla fantastiska gäster som kommer hit.
Som en liten familjedriven verksamhet finns varken oändliga resurser eller stora hållbarhetsprojekt, men det finns ett genuint engagemang för att göra skillnad i det dagliga. Sedan starten har flera viktiga steg tagits. Jordvärme värmer hotellet, elbilsladdare finns på plats för att underlätta fossilfria resor och en 5000-liters regnvattentank används för att vattna köksträdgården och fylla på poolen.
Att bo på Villa Alskog är att få uppleva Gotland på ett sätt som känns både personligt och hållbart. Här städas det med miljövänliga produkter, duscharna får successivt snålspolande munstycken och varje detalj är genomtänkt för att minimera onödig påverkan. Det lokala står i fokus, från maten på frukostbordet till inredningen och samarbetet med gotländska hantverkare. Och den avslappnade, familjära atmosfären? Den kommer av en medveten satsning på att skapa en hållbar arbetsmiljö – för både ägare och personal.
Hållbarhet är en resa, och Villa Alskog vill fortsätta ta små men viktiga steg. Under 2025 är målet att gå över helt till naturliga rengöringsprodukter, installera solceller för att producera egen el och förbättra arbetsmiljön genom smartare driftlösningar. Dessutom ska samarbetet med lokala företag och föreningar stärkas för att skapa ännu fler hållbara initiativ. För här handlar hållbarhet inte om att göra allt perfekt – utan om att göra så mycket gott som möjligt, tillsammans.