Kattlunds museigård

Historisk plats Södra Gotland
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Kattlunds är en av nordens bäst bevarade medeltida gårdar, som har anor från 1200-talet. Delar av boningshuset och den imponerande ladugårdslängan härstammar från medeltiden. Välkommen att ströva i trädgården eller delta i aktiviteter om byggnadsvård.
Sommaren 2024 är Kattlunds inomhusmiljöer stängda på grund av renoveringsarbeten. Kafét är inte öppet, men utomhusmiljöerna är däremot öppna för allmänheten.
AKTIVITETER PÅ KATTLUNDS SOMMAREN 2024:
Vi genomför ett antal presentationer på Kattlunds museigård sommaren 2024 som heter ”Gotländska hantverkstraditioner”. Det är Ola Nyström, byggnadsantikvarie på Gotlands Museum som berättar och lär ut om byggnadsvård och om gotländska hantverkstraditioner, ([länk till evenemanget].
Detta sker i samband med restaureringen av mangårdsbyggnaden.

BESÖK KATTLUNDS MUSEIGÅRD

På gården finns en örtagård med medicinalväxter och en fruktträdgård med lokala äppelsorter. Kattlunds museigård ägs av Föreningen Gotlands Fornvänner.

FAKTA OM KATTLUNDS:
Kattlunds i Grötlingbo är en av Nordens bäst bevarade medeltida gårdar och har anor från 1200-talet. Delar av boningshuset och den imponerande ladugårdslängan härstammar från medeltiden. Gården har troligen fått sitt namn efter den första kända ägaren farmannen Johannes Kattlund som levde här i slutet av 1200-talet.

Mangårdsbyggnaden på Kattlunds består dels av två medeltida stenhus samt tillbyggnader som tillkommit under seklerna. Ladugårdslängan är ursprungligen medeltida men försågs med en övervåning 1815, den får med sina skydd för de utskjutande bjälkarna ett mycket karaktäristiskt utseende.

Den långa bodlängan samt tröskvandringen tillkom på 1800-talet. Gården har troligen fått sitt namn efter den första kända ägaren farmannen Johannes Kattlund som levde här i slutet av 1200-talet.

På gården finns även en örtagård med medicinalväxter och en fruktträdgård med lokala äppelsorter.

Kattlunds museigård

Du kanske också är intresserad av: