maj
21

Utställning MÖRKA VATTEN av Karol Zarbock på Galleri STUK

Konst Visby
Evenemangsbild omslag
Keramik
Konsthantverk
Medlem i Visby Centrum
Skulptur
Utställning
I denna utställning tar Karol Zarbock avstamp i mystiken kring den nordiska naturen, skogen och människans förhållande till den. Skogen som en förtrollad värld full av magi och övernaturliga väsen är både lockande och farlig.
Karol Zarbock är keramikkonstnär verksam under artistnamnet Claygraphics i Stockholm. Hans arbeten följer en superrealistisk tradition med referenser till porslinsfiguriner, barockens stillebenmåleri och popkonst. Med poetiska och humoristiska verk reflekterar han världen omkring oss, får oss att vilja komma nära och betrakta det vi ser med nya ögon.

I denna utställning tar Karol Zarbock avstamp i mystiken kring den nordiska naturen, skogen och människans förhållande till den. Skogen som en förtrollad värld full av magi och övernaturliga väsen är både lockande och farlig, något som gjort att människan har distanserat sig från den, men också sökt sig till den för bot och läkning. Den är plats för både historiska, magiska ritualer som rotdragning och mer moderna företeelser som skogsbad och mindfulness. Skogen och naturen följer ständiga cykler, och kanske är tanken att vår egen bortgång är början på något nytt i detta eviga kretslopp tröstande och helande i sig.

Naturen har alltid präglat människan men nu präglar vi naturen. Den distans som vi skapat mellan oss och skogens alla magiska väsen tynar bort i takt med att vi gör mer och mer intrång i deras värld. Men innebär de övergrepp som vi begår på skogen mystikens och magins fall? Eller kommer den bara att ta sig nya uttryck i en ny cykel präglad av våra avtryck?

Utställningen pågår 25/4–25/5 2024
Tillfällen
logotyp

Eventet arrangeras av