Just nu är vattennivåerna på Gotland historiskt låga och vi behöver vara varsamma med hur vi använder vårt vatten. Myndigheterna SMHI och SGU bedömer risken för vattenbrist utifrån både nuvarande nivåer och hur det har sett ut historiskt.
Just nu visar allt på en förhöjd risk för vattenbrist. Läs mer på denna länk.
Sigalet, Knutas, Utas, Hoas, Kotz och Buskas – namn som bär på en unik historia. De tillhör de svenskbybor som härstammar från Gammalsvenskby i Ukraina, en by grundad av svensktalande bönder från Dagö i Estland. År 1781 tvingades dessa familjer lämna sitt hem och förflyttades till södra Ryssland, nära Svarta havet. Där byggde de upp ett svenskt samhälle, höll fast vid sitt språk och sina traditioner – mitt i en främmande omgivning.
Efter årtionden av umbäranden, världskrig, revolution och svält fick svenskbyborna möjlighet att återvända till Sverige 1929. Omkring 500 slog sig ned på Gotland, medan cirka 250 valde att återvända till Ukraina – där de snart mötte Stalins förtryck och nya krigsår.
Gammalsvenskby har drabbats hårt av Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina. Under mer än sju månader var byn ryskockuperad. Sedan befrielsen i november 2022 har Gammalsvenskby utsatts för upprepade ryska terrorbombningar, med drönare och tungt artilleri från andra sidan floden. Byn ligger nu i spillror, och invånarna har tvingats fly till tryggare områden.
Föreningen Svenskbyborna rapporterar regelbundet om situationen i byn och arbetar aktivt för att stötta de drabbade. Du kan bidra genom att skänka en gåva via:
Plusgiro: 187879-2 eller Swish: 123 437 61 41
Välkommen till Svenskbymuseet – där du möter historien, människorna och kampen för en framtid.
Kafé med hembakat och glass.