Svenskbymuseet i Roma

Museum Visby
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Butik
Försäljning
Funktionsanpassat
Guidad tur
Kulturarv
Möjligt att åka buss/Hållplats inom 2 km
Servering
Svenskbymuseet – Om den unika historien om svenskbyborna, som grundade Gammalsvenskby i Ukraina 1782. De flesta återvände till Sverige 1929 efter svåra år med krig och svält, några valde att återvända till Sovjet och mötte Stalins terror. 2022 kom kriget åter till Gammalsvenskby.
Sigalet, Knutas, Utas, Hoas, Kotz och Buskas är namn på svenskbybor från Gammalsvenskby. 
De var svensktalande bönder från Dagö, som 1781 tvingades flytta till södra Ryssland, nära Svarta havet. De byggde upp en svensk by, behöll sitt språk och sina traditioner. Efter svåra tider med världskrig, revolution och hungersnöd fick svenskbyborna återvända hem till Sverige 1929. Ungefär 500 av dessa bosatte sig på Gotland, 250 valde att återvända till Ukraina där de mötte Stalins terror och världskrig. 

Tidigt den 24 februari 2022 vaknade byborna i Gammalsvenskby till ljudet av kraftiga explosioner. Kriget hade åter kommit till byn. I drygt 7 månader var de ryskockuperade. Sedan de blev befriade i november 2022 terrorbombas de av ryska armén med drönare och tunga bomber från andra sidan floden. 

Byn är utan el, vatten och internet fungerar mycket dåligt. 
Nu fokuserar föreningen Svenskbyborna på att fortsätta hjälpa och stötta byborna i den svåra situation som kriget medför.  

Kafé med uteservering.

Välkomna!
logotyp

Övrig information

Aktiviteten arrangeras av