/ Enholmen, känd från tv
Enholmen från ovan

Enholmen, känd från tv

Spännande militärhistoria och vackert utflyktsmål på nordöstra Gotland

Publicerad 9 Jun 2021
Skriven av Sofia

Du kanske är nyfiken på ön som är med i Elitstyrkans hemligheter ? Den heter Enholmen och ligger på nordöstra Gotland, bara en kort båtresa från Slite.

Enholmen befästes efter freden i Brömsebro 1645, Karlsvärds fästning med fem bastioner, den revs redan 1788. Ön användes sedan som plats för kolerasjukhus, men under Krimkriget befästes Enholmen igen. Två försvarsverk uppfördes 1858 och det är de som är synliga idag. Enholmen har varit bemannad under båda världskrigen och senare fanns här en hemlig minstation som stängdes på 1990-talet. Idag är det Statens Fastighetsverk som äger ön.

Försvarsverket från 1858 och hav av blåeld

 

Enholmen är en del av Slite skärgård, som faktiskt är Gotlands enda lilla arkipelag. En stillsam och vacker plats för den som vill komma bort från det ”gotländska fastlandet” för en stund. Det tar bara ca 30 minuter att gå runt ön. Missa inte att spana in de små raukarna nedanför försvarsverket. Det finns ingen försäljning på ön så glöm inte att ta med matsäck.

Raukarna på Enholmen
Raukarna på Enholmen

 

Sommartid går det guidade turer från Slite hamn och dagliga turer från Slite Strandby.

Guidad tur till Enholmen

Båtturer från Slite Strandby

Samalde männikor som säljer och köper lokalproducerade produkter som grönsaker och ägg.
Socknar och sockenbor

Det är sen gammalt, brukar en säga och det är verkligen sant när det kommer till de gotländska socknarna. Gotlands socknar tillkom troligtvis under 1100-talet och är alla knutna till en kyrka. Vi räknar till 92 medeltida kyrkor och lika många socknar på ön.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan