Guide

Barnens Gotland

Gotland är en ö full av upplevelser för hela familjen. Här kan ni upptäcka de spännande raukarna, klappa ulliga lamm, bada vid långa sandstränder, fascineras av de stora skatterna på Gotlands museum, se vilda hästar i Lojsta och gå i Pippis fotspår i Visby.

Publicerad
28 juni 2024
Senast uppdaterad
16 juli 2024
Dela
 

Evenemangstips för hela familjen

Lummelundagrottan

Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat ett café och en vacker naturstig. För de äldre tonårsbarnen är det längre grottäventyret ett tips.

Lummelundagrottan

Gotlands Museum – Fornsalen

På Gotlands Museum får du lära dig mer om Gotlands spännande historia, här finns bland annat världens största silverskatt från vikingatid och en stor utställning om medeltiden. Museet erbjuder också guidade stadsvandringar varje dag under sommaren. Öppet året runt.

Gotlands museum
Välkommen ombord på Gotlandståget

Nostalgitripp med Gotlandståget

Ta en tur med Gotlandståget längs öns museijärnväg, här får du uppleva hur det var att resa förr i tiden när det ännu fanns tåg på Gotland. Tåget går mellan Dalhem och Roma Kungsgård på mellersta Gotland. Missa inte heller att göra ett besök på Jernvägsmuseet vid Hesselby station. Öppet sommar och vid vissa storhelger.

Gotlandståget i Dalhem
barn klappar ett lamm på Gotlands djurpark
Pojke med lamm
Fyra barn klappar en tupp.
Lamm på södra Gotland

För alla som älskar djur

Det finns två djurparker på Gotland, Gotlands djurpark i Eskelhem och B&M Gård i Stenkyrka, där kan du få bekanta dig med mer exotiska djur som kameler, zebror och surikater. På Gotland bor det också många lamm och lammungar (så säger vi här på ön), det finns faktiskt fler lamm än människor till och med. Ett tips är att besöka någon av öns många, härliga lammgårdar, gärna på våren. Långt nere på södra Gotland, närmare bestämt i Vamlingbo, ligger naturum Gotland. Här får hela familjen lära sig mer om öns djur och natur. Missa inte att lyssna på fågeljukeboxen, hur många fågelläten känner du igen?

Spännande Tornerspel

Tornerspel är fart och tävling, mycket spänning och kittlande underhållning! Du möts av vackra hästar med modiga riddare, lata väpnare, en vältalig härold och sist men inte minst: skickliga bågskyttar som gör allt för att roa dig. Spelen äger rum i Visby, Lojsta och Bunge.

Tornerspel i Visby
Gotlandsruss i Lojsta

Gotlands vilda hästar

På Lojsta hed på södra Gotland hittar du öns vilda hästar, gotlandsrussen. Gotlandsrusset är Sveriges äldsta inhemska hästras. Förr i tiden fanns det gott om vilda russ över hela Gotland, men i början på 1900-talet var rasen på väg att försvinna och området runt Lojsta hed hängandes då in för att behålla rasen. Idag består flocken av 50-80 hästar. Russen kan vara lite svåra att hitta på egen hand, men på sommaren finns det guidade turer i parken.

Barn på gotländsk strand
pappa och barn vid Folhammars raukområde
fossiler på strand
Raukar och stenstrand
bi och midsommarblomster
Barn och mormor skådar fåglar på Gotland

Upptäck naturen

Visste du att Gotland har över 150 naturreservat? På Turistbyrån kan du hämta en krysslista där du kan pricka av de du besökt. Furillen och Folhammar är två reservat som är anpassade för barnvagn så att även de minsta familjemedlemmarna kan följa med.

Utflyktsguiden
Dalmanstornet, en del av Visby ringmur

Guidad tur med minitåg

Ett roligt och uppskattat sätt för barnfamiljen att lära mer om Visbys historia är att ta en tur med de små tågen som går runt ringmuren. Tågresan tar ungefär 25 minuter och under tiden ni åker får ni lyssna på en förinspelad guidning. Det finns två olika tåg och de utgår från Skeppsbron i hamnen och utanför ringmuren vid Österport.

Ta en tur med Visbytåget

Fenomenalen

Gotlands egna science Center. Fenomenalen är ett ställe för alla åldrar där ni upplever, utforskar och upptäcker tillsammans (obs! tillfälligt stängt för renovering).

Fenomenalen Science Center
Vägvisare i trä vid Sudersand på Fårö
Tre barn leker på en sandstrand

En dag på stranden

Här hittar du flera av Gotlands badstränder och pooler. Glöm inte att ta med en smarrig matsäck, solskydd och strandleksaker.

Strandhäng och bad
Pippi på Kneippbyn
Pippi, Tommy och Annika sitter på Klinten ovanför domkyrkan

I Pippis fotspår

Runt originalhuset från de världskända filmerna om Pippi, ”Villa Villekulla”, finns ett stort sommar- och vattenland. En heldag på Kneippbyn rekommenderas för att hinna med allt skoj och missa inte teaterföreställningen och sångstunden.

Vill du besöka platserna från filmerna kan du använda dig av Pippikartan som finns att hämta på Turistbyrån.

Upptäck Visby i Pippis fotspår

Gotland förr i tiden

Bungemuseet, ett av Sveriges största friluftsmuseer, får du lära dig mer om hur det var på Gotland förr i tiden. Här finns hus och gårdar från 1600-tal till 1920-tal. Missa inte att titta in i den gamla skolan. Norrbys museigård i Väte och Bottarve i Vamlingbo är två andra besöksmål där du får uppleva gammeldags gårdsliv. Vill du utforska ännu äldre historia är järnåldersgården Stavgard i Burs ett tips.

Upptäck Gotlands museigårdar
drejskiva

Kreativa aktiviteter

Har ni besökt några av öns fantastiska keramiker och vill testa själva? Etelhems Krukmakeri erbjuder drop-in-drejning under sommaren. På Bergmancenter är det fritt att både leka och spela teater, doppa penseln i färgburken eller göra en film. På Körsbärsgårdens konstverkstad får alla 3-25 år pröva på att vara konstnärer, under sommaren arrangeras ett tiotal kurser för barn och unga.

barn åker rutschkana
mamma och barn bowlar
Tre barn leker vid Honnörsparkens lekplats i Visby

Lek, bus och äventyr

Trampolinparken i Fårösund kan barnen hoppa året runt och på Högt & Lågt i Klintehamn finns höghöjdsbanor och klätterpark. För lek- och spelsugna kanske ett besök på Uncle Joe´s och Kotteland i södra Visby kan passa. Runt om på ön finns också många, skojiga lekplatser, ibland med ett eget tema.

 

Skojiga aktiviteter för hela familjen

Familjevänliga boenden

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan