Langhammars raukområde på Fårö
/ / Tio raukområden på Gotland

Tio raukområden på Gotland du inte ska missa

De flesta som besöker Gotland vill se åtminstone en av öns kända raukar. I den här guiden får du bekanta dig med tio kända raukområden på Gotland, från Hoburgen i söder till Langhammars i norr. Hur många hinner du med?

Rauken Jungfrun i Lickershamn

Lickershamn

Här finns Gotlands högsta rauk ”Jungfrun” som är hela 12 meter hög. Den står högt uppe på klintkanten och kan betraktas antingen från kusten eller från nära håll genom en promenad längs klinten. På vägen ner till Lickershamn ligger också Grausne norra raukområde som är väl värt ett stopp. Missa inte att köpa med dig rökt fisk från fiskboden, perfekt att avnjutas på den närliggande stranden.

Lickershamn
Rauken Hunden på Fårö

Gamla hamn

Här finns ett av Gotlands mest fotograferade motiv. Rauken ”Hunden” eller ”Kaffepannan” som den ofta kallas står en bra bit ut i vattnet och solnedgångarna här är helt magiska.

Gamla Hamn
Digerhuvud på Fårö

Digerhuvud

Digerhuvud är Sveriges största raukområde och sträcker sig 3500 meter längs Fårös västra kust. Här finns raukar både på land och i vattnet. Ett tips är att ha picknick bland raukarna, de ger vindskydd eller skugga beroende på väder.

Digerhuvud
Langhammars på Fårö

Langhammars

Här hittar du några av de vackraste, kändaste och största raukarna, de finns till och med avbildade på Sveriges 200-kronorssedel tillsammans med Fåröbon Ingmar Bergman. Du kan betrakta raukarna på håll från höjden ovanför eller på nära håll om du går ner till klapperstenstranden. Testa gärna den iordningställda grillplatsen.

Langhammars
Lergravsporten på norra Gotland

Lergrav

Stort raukområde på norra Gotland, här finns den vackra och säregna Lergravsporten. I närheten ligger ett mysigt fiskeläge och en sommaröppen restaurang. Ett bonustips är närliggande Husken, där finns det ännu fler raukar.

Lergrav och Husken
Sankt Olofsholm på nordöstra Gotland

S:t Olofsholm

Mindre raukfält med raukar på land och i vattnet i mycket vackra omgivningar. Här ska Gotlands skyddshelgon S:t Olof ha landstigit år 1029, det var han som tog kristendomen till Gotland. Enligt sägnen döptes de första gutarna vid de här raukarna och det är också här som Pilgrimsleden till Visby börjar.

S:t Olofsholm
pappa och barn vid Folhammars raukområde
Raukar och stenstrand

Folhammar

Stort raukområde på östra Gotland. Dessa raukar består av revkalksten och är därför rika på fossiler. Vägen hit är funktionsanpassad för rullstol och barnvagn. Nära till Ljugarns samhälle med restauranger, butiker och badstrand.

Folhammar
Barn på gotländsk strand

Holmhällar

Långt nere på sydligaste Gotland ligger Holmhällars spännande raukfält. Raukarna har märkliga former eftersom de består av revkalksten och är rika på fossiler. I närheten finns också en fin sandstrand och restaurang.

Holmhällar
Hoburgsgubben
Pojke sitter på klipprna vid Hoburgen med vacker utsikt över Storsudret

Hoburgen

Här hittar du den kände ”Hoburgsgubben”. Det finns en skylt som visar var du ska stå för att se gubbens profil. Gubbens ”näsa” är oftast målad i någon färg som röd eller gul, så har det varit i många år. Vid Hoburgen ska du inte heller missa den storslagna utsikten över Storsudret och Östersjön. Här finns en sommaröppen restaurang.

Hoburgen
Rauk vid Snäck

Snäckschimpansen

Kanske inte det största raukfältet, men väl en liten rauk. Är du i Visby, har bråttom och inte vill lämna ön utan att se en rauk är detta ett bra alternativ för dig, Snäck ligger bara ca 4 km norr om ringmuren. Rauken står i vattnet innan badplatsen, från rätt vinkel ser den ut som en apa. Snäckschimpansen är mycket yngre än de ”äkta raukarna” och kallas därför för en ”falsk rauk”.

Snäckschimpansen

En rauk är en stor stenformation som Östersjöns vågor mejslat fram under tusentals år. För 400 miljoner år sedan var Gotland havsbotten på ett tropiskt hav. Korallrev som bildades av havsdjurens skal och skelett blev så hårda i mitten att de finns kvar än idag, trots vågornas påverkan. Raukarnas skiftande utseende beror på att det har suttit mjukare bergarter runtom den hårda kärnan som vågorna nött bort. Fortfarande kan du se fossil av de urgamla djur som levde under silurtiden om du tittar noga på en rauk.

Tänk på att det ofta bildas undervattensströmmar i havet utanför raukar och klintkanter, det är därför ingen bra idé att bada där.

Fråga Turistbyrån om Gotland!

Turistbyrån

Ring, maila eller besök oss. Vi svarar på dina frågor om Gotland, tipsar och inspirerar. Året runt.

0498-20 17 00 info@gotland.se
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan