/ Fisk från Gotland är både hållbart och smart
Nyfångade näbbgäddor Foto: Riina Noodapera

Fisk från Gotland är både hållbart och smart

Att äta fisk från Gotland är både hållbart och smart. Fisket sker lokalt, småskaligt och med skonsamma fiskemetoder. Man fiskar alltid efter säsong för minst påverkan på beståndet och tar inte upp mer fisk än vad havet klarar. Fisken är alltid nyfångad, färsk och av hög kvalitet. Att äta fisk från Gotland bidrar också till jobb och levande hamnar. Dessutom är det nyttigt, gott och bra för miljön.

Publicerad 6 jun 2021
Skriven av Riina Noodapera

Många vet inte om vilka fiskarter det finns runt Gotlands kuster, när de är som bäst och var man kan få tag på dem. I faktarutan bredvid kan du se de vanligaste fiskarterna som finns runt Gotland.All svensk fisk som säljs för konsumtion i Sverige är lagligt fiskad, på godkända fiskeplatser, med godkänd utrustning. Äter du fisk från Gotland bidrar du till långsiktig hållbarhet för fiskbestånd, kustsamhällena och för fiskaren själv. I de kustnära fiskelägena, har fiske bedrivits i generationer. Fisket bidrar till liv och rörelse kring hamnarna och skapar arbetstillfällen för bland annat båtvarv, fiskeindustrin, hamnpersonal, handel och restaurang. Den kustnära fångade fisken är närproducerad, som mer och mer efterfrågas av konsument. Den lokale fiskaren är en ovärderlig tillgång i det lokala havsmiljöarbetet.

Fisk på tallrik

 

Gutefisk ekonomisk förening, som startade 2015 för att jobba med just de lokala fiskarterna från ön har utvecklats inte bara för att ta upp fisken från sjön utan ta hand om hela kedjan från hav till tallrik. Det gör man genom att samarbeta med andra aktörer, grossister, förädlare, butiker och restauranger för att nå ut till konsument. Hushållningssällskapet Gotland har med hjälp av medel från LeaderGute och Jordbruksverket kunnat skjuta till resurser för att arbeta med bland annat att låta analysera ett 15-tal fiskarter från Gotland och att arbeta fram en ny konsumentguide med tips om tillagning och nya fräscha recept som passar dagens konsumenter. Ett antal frysboxar har varit utställda i vissa butiker under några år med fisk från Gotland och numera finns även färsk fisk från Gotland i de stora gotländska butikernas fiskdiskar. En bonus när du köper lokalt fångad fisk är att du får en fisk som är helt färsk när den landas och med stor sannolikhet rest en kort väg för att hamna på din tallrik. Du har möjlighet att få veta exakt var den fiskats och kanske till och med av vem. Det ökar chanserna för dig som konsument att du kan få prova olika sorters lokala fiskarter.

Sedan sommaren 2020 är all Skarpsill och Strömming i Östersjön MSC-certifierad.

 

Det finns säsonger för fisk likaväl som för andra råvaror som produceras på Gotland.

  • I februari-mars månad är tex skarpsillen som bäst och tas tillvara, nackas och fryses in till sommarens friteringar som passar utmärkt som tilltugg till en sval dryck.
  • Id fiskas året runt och blir till framförallt idsmäckor/fiskburgare som är förstekta och frysta. Det finns även fryst idfilé för den som vill göra egen idsmäcka/idbullar eller havets Wallenbergare.
  • Flundran fiskas efter midsommar och fram till november, då den är som tjockast och fetast. Den skärs till och packas som pannfärdig flundrerygg, med det stora ryggbenet kvar för bästa smak. Den sälja både färsk och fryst i fiskdiskarna på de stora butikerna i Visby och i en del andra butiker på ön.
  • Piggvaren fiskas från midsommar och framåt hela sommaren. De större exemplaren går utmärkt att lägga i ugnen som de är, en timme per kilo fisk i 100 grader tills skinnet spricker. Servera med skirat smör, pepparrot och färsk potatis. Piggvaren skärs också till piggvarsrygg i portionsstorlek som kan tillagas på olika sätt.
  • Näbbgäddan är en fisk som fångas i april och maj fram till midsommar då den är bäst att röka för sommarens fester. Näbbgäddan finns till försäljning på utvalda rökerier på Gotland under sommaren och tidiga hösten så långt lagret räcker. I vissa butiker finns den även att köpa färsk under sommaren, den är god stekt eller inkokt också. Näbbgäddan kan ätas rökt med lämpliga tillbehör och är ett hållbart alternativ till ål.
Omställning som ska gälla även efter pandemin

Svenska Spel AB har kontor både i Visby och Stockholm, med ca 400 medarbetare på varje ort. Sedan mars 2020 har näst intill hela personalstyrkan jobbat hemifrån.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan