/ Med företagsstöd kunde möbelsnickeriet ta nästa steg
Lukas Dahlén visar en av företagets möbler och Leila Abh Alwaheb pratar med en av snickeriets medarbetare. Lukas Dahlén visar en av företagets möbler och Leila Abh Alwaheb pratar med en av snickeriets medarbetare.

Med företagsstöd kunde möbelsnickeriet ta nästa steg

Vill du utveckla ditt företag? Kolla om du kan söka företagsstöd. Möbeltillverkaren Ringvide studio och produktion gjorde just det. De berättar här om hur det bidrog till att stärka och sprida företagets produkter. Här får du även vägledning i vart du vänder dig för att söka finansiering.

Publicerad 17 aug 2022

Det var via Science Park Gotland och tips från en annan möbelsnickare som Leila och Lukas först hörde talas om möjligheten att söka företagsstöd. Leila Abd Alwaheb och Lukas Dahlén äger och driver gemensamt Ringvide studio och produktion. Själva företaget etablerades redan 2013 och flyttade för två år sedan in i det gamla snickeriet i Brissund.

– Vi har tidigare bara sökt för prototypstöd och det här var första gången vi sökte företagsstöd för att få hjälp med marknadsföringen.

– Det kändes tidigare som en svår fråga för oss, men nu har vi förstått att marknadsföring är så otroligt viktigt för att synas, berättar Leila.

 

– Samtidigt kostar det mycket med PR och vi övervägde att skära ned på det, men Leila var på en kurs i ekonomisk hållbarhet där de sade att det kan vara frestande att göra just det. Men att man i ett sådant läge ska fortsätta att marknadsföra, fortsätter Lukas.

 Lukas Dahlén och Leila Abd Alwaheb som driver Ringvide studio och produktion gemensamt.

Genom företagsstödet fick Ringvide resurser till att anlita en PR-byrå. De lade upp strategin för hur företaget skulle bli mer synligt inför och under möbelmässan i Stockholm. Mässan ställdes tyvärr in men marknadsföringsarbetet gjorde ändå att Ringvide syntes i magasin och kunde ställa ut möbler på annat håll. Idag har det lett till ett avtal med Nordiska galleriet-gruppen och att möblerna syns på fler håll i de nordiska länderna.
– För att andra ska kunna visa våra möbler behöver återförsäljarna riktigt kvalitativt bildmaterial. Det har vi förstått nu.
Stödet i att utforma marknadsföringen ledde alltså till flera lärdomar för företaget. Ju bättre företagets bilder, berättelser och produkter hänger ihop desto lättare är det för rätt nisch av återförsäljare att inkludera produkten i sina magasin.

En av Ringvides möbler paketeras för frakt

 

– Eftersom vi säljer designmöbler behöver allt annat material matcha det, allt som syns på hemsida och sociala medier.

 

– Det är olika för olika företag och produkter hur mycket man behöver göra. Vi gör komplexa möbler och tummar inte på stegen i exempelvis ytbehandlingen av materialen. Det är miljömässigt hållbara oljor och ytbehandlingar för hand, i flera steg, berättar Lukas.

Lukas utbildade sig i inredningsarkitektur och möbeldesign, arbetade sedan på arkitektkontor och byggde möbler på sidan av. Den vävda skänken var en av de möbler som fick uppmärksamhet och det började komma in förfrågningar om att sälja den.

Utbildningen på konstfack innehöll inget om företagande berättar han. Däremot har både Lukas och Leila erfarit att det finns mycket för företagare att ta del av på ön, om både hållbarhet och ekonomi. Genom möten inom olika nätverk och projekt har de bland annat kunnat lära sig mer om hur det går hitta samarbeten och om hur skogen går att använda på fler sätt.

Har du som företagare en idé eller önskan om att utveckla din verksamhet? Vet du inte hur eller vad du behöver göra? Då kan företagsstöden vara en hjälp.

Stöden är för inköp av externa tjänster upp till 75 procent av kostnaderna, med ett maxbelopp på 250 000 kronor.

Gotland Taste - tillsammans lyfter vi smaken av höst på Gotland

Matbyrån Gotland tillsammans med Gotlands Besöksnäring, Region Gotland genom Gotland.com och Destination Gotland har skapat Gotland Taste - en gemensam satsning för att få fler att uppleva gotländsk mat och dryck under perioden september till november.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan