Vill du utveckla ditt företag? Kolla om du kan söka företagsstöd. Möbeltillverkaren Ringvide studio och produktion gjorde just det. De berättar här om hur det bidrog till att stärka och sprida företagets produkter. Här får du även vägledning i vart du vänder dig för att söka finansiering.
Det var via Science Park Gotland och tips från en annan möbelsnickare som Leila och Lukas först hörde talas om möjligheten att söka företagsstöd. Leila Abd Alwaheb och Lukas Dahlén äger och driver gemensamt Ringvide studio och produktion. Själva företaget etablerades redan 2013 och flyttade för två år sedan in i det gamla snickeriet i Brissund.
– Vi har tidigare bara sökt för prototypstöd och det här var första gången vi sökte företagsstöd för att få hjälp med marknadsföringen.
– Det kändes tidigare som en svår fråga för oss, men nu har vi förstått att marknadsföring är så otroligt viktigt för att synas, berättar Leila.
– Samtidigt kostar det mycket med PR och vi övervägde att skära ned på det, men Leila var på en kurs i ekonomisk hållbarhet där de sade att det kan vara frestande att göra just det. Men att man i ett sådant läge ska fortsätta att marknadsföra, fortsätter Lukas.
– För att andra ska kunna visa våra möbler behöver återförsäljarna riktigt kvalitativt bildmaterial. Det har vi förstått nu.
– Eftersom vi säljer designmöbler behöver allt annat material matcha det, allt som syns på hemsida och sociala medier.
– Det är olika för olika företag och produkter hur mycket man behöver göra. Vi gör komplexa möbler och tummar inte på stegen i exempelvis ytbehandlingen av materialen. Det är miljömässigt hållbara oljor och ytbehandlingar för hand, i flera steg, berättar Lukas.
Lukas utbildade sig i inredningsarkitektur och möbeldesign, arbetade sedan på arkitektkontor och byggde möbler på sidan av. Den vävda skänken var en av de möbler som fick uppmärksamhet och det började komma in förfrågningar om att sälja den.
Utbildningen på konstfack innehöll inget om företagande berättar han. Däremot har både Lukas och Leila erfarit att det finns mycket för företagare att ta del av på ön, om både hållbarhet och ekonomi. Genom möten inom olika nätverk och projekt har de bland annat kunnat lära sig mer om hur det går hitta samarbeten och om hur skogen går att använda på fler sätt.
Stöden är för inköp av externa tjänster upp till 75 procent av kostnaderna, med ett maxbelopp på 250 000 kronor.