/ Pastaboom på ön
Färsk pasta av spelt Foto; Trysh Met

Pastaboom på ön

Har Gotland blivit italienskt? På ön upplever vi som aldrig förr ett ökat intresse för närproducerad pasta. Tack vare nya samarbeten mellan kreativa gotländska krögare med omställningsanda och lokala producenter av kulturspannmål finns det möjlighet att äta hållbar, gotländsk och nyttig (ja, pasta kan vara nyttig!) pasta från norr till syd.

Publicerad 6 jun 2021
Skriven av Paula Cederberg Ahlsten

När pandemin slog till under våren 2020 var det många gotländska företag som blev utmanade till att tänka nytt och till viss del ställa om. Detta sporrade Gåsemora Gårdskrog på Fårö och Stelor i Västergarn till att parallellt dra igång koncepten ”Pastamakarna” och ”Pastaklubben”. Båda har de köpt in egna pastamaskiner och börjat tillverka närproducerad lyxpasta gjord på lokalt mjöl av emmer och spelt.

Under våren 2020, då alla bokningar av bröllop och stora sällskap föll bort, fanns det tid för Linus Ström och My Wrethagen på Stelor samt Hanna och Kristoffer Dagerås på Gåsemora Gårdskrog att tänka nytt. På var sitt håll spårade de in på pasta. Stelor fick tag på en begagnad pastamaskin på Gotland och kunde köra igång direkt. Hanna och Kristoffer beställde en ny med lite längre leverans och passade under tiden på att anpassa lokalerna hos Fårö Lamm till den nya ordningen: ”Pastamakarna”.

Pastamakarna på Fårö – nu även i stan

Pastamakarna på Fårö
Foto: Ebba Werkander

Pastamakarna serverar läcker och lokal pasta på Gåsemora Gårdskrog och i Pastamakarnas egen lokal, i tidigare Fårö lamms gårdsbutik. Intresset från andra restauranger att få köpa den hett eftertraktade pastan har ökat stadigt under premiäråret och Pastamakarna har sålt färsk pasta till bland annat restaurang ”Italienaren” och ”Brygghuset” i Visby. Den lokala grossisten ”Gotlandspecialisten” har hjälpt till så att det gått att genomföra praktiskt.

Inför sommaren 2021 har ”Pastamakarna” finslipat det som gjordes på kort varsel förra sommaren.

– Det blir inga stora förändringar, men vår plan är att producera och sälja ännu mer pasta – inte bara på vår gård utan även i butik. Stora Coop och ICA Maxi i Visby har visat intresse av att sälja vår pasta, vilket är kul, berättar Hanna Dagerås.

Hanna passar också på att slå ett slag för pasta som nyttig och hållbar mat:

– Pasta har fått lite oförtjänt dåligt rykte. Det är inte alls onyttig bukfylla, utan innehåller en hög andel växtbaserat protein och har ett bra glykemiskt index. Det är faktiskt klimatsmart och hållbar mat som ger en bra mättnadskänsla, menar Hanna.

Efter försök med olika mjölsorter har Pastamakarna satsat på att använda mest gotländskt ekologiskt durumvete och sikt av vårspelt odlat av fåröbonden Frans Brozén. Allt malt till mjöl hos Labans kvarn på Faludden. Nytt för i år är också pasta på gotlandslins, även det en anrik lokal kulturväxt.

Pastaklubben – på plats och pop-up

Pasta från Stelor
Foto: Trysh Met

Hotel Stelor inledde sommarsäsongen 2020 med den uppskattade Pastaklubben där färsk pasta serverades kombinerat med besök från lokala förädlare, däribland den pratglade och enormt kunnige ekologiska spelt- och emmerveteodlaren Curt Niklasson från Sigsarve Gård. Att få uppleva en tät samverkan mellan producenter och krögare uppskattas av gästerna och Pastaklubben har både kunnat upplevas på plats på Stelor, men även som pop-up, bland annat på Café H10 i Visby.

Precis som för Pastamakarna så har kocken Linus Ström på Stelor fått laborera lite med pastareceptet innan han hittade rätt. Efter några tester kom han fram till att hälften gotländskt durumvete och hälften speltvete från Curre Niklasson blev en bra och smakrik pasta.

– Kombinationen av vårspelt och durumvete ger mer smak och en högre mättnadskänsla då vårspelt är mer matigt. Men nu är Linus igång och testar med vit emmer också, så vi får se var det slutar! skrattar My.

I år har Pastaklubben varit igång varje helg på Stelor från påsk fram till midsommar och pastan kommer att finnas på menyn under hela sommarsäsongen.

– Vi kör på med Pastaklubben helgvis hela september ut, med gästspel som tidigare. Det är ju ett ambulerande koncept, så det kan också dyka upp pop-ups där man minst anar det, säger My.

  • För bra pastakvalitet vill man ha en hög fasthet och låg klibbighet efter kokning. Höga proteinhalter och högt falltal kännetecknar mjölet i bra pasta. Falltalet är ett mått på hur mycket stärkelse det finns i kärnan.
  • Näringsinnehållet i kulturspannmål är överlag högre än i ”vanligt” vetemjöl.
  • Spelt, även kallat dinkel, tillhör våra allra äldsta kulturväxter. Det kallas ibland urvete, men den går inte att jämföra med den vetetyp som finns idag. I Sverige har fynd visat att dinkel odlats sedan stenåldern. Under vikingatiden upphörde odlingen på det svenska fastlandet, men på Gotland fortsatte dinkel att odlas ända fram till 1960-talet. I början av 1990-talet återupptogs odlingen av dinkel i Sverige, främst på Gotland. Vitaminer och mineraler finns i huvudsak i frövitan till skillnad från vete där de i högre grad sitter i skalet. Det kan vara en anledning till att dinkel ofta har högre halter av vitaminer och mineraler än vete. En annan skillnad är att dinkel är mer lättsmält.
  • Emmer började odlas i Norden omkring 3 900 f Kr men trängdes så småningom ut av av durumvete. Emmer har djupa rötter vilket ger ett mer näringsrikt innehåll och fantastisk smak.
  • Grunden för framgången med den gotländska pastan är ett gäng lantbrukare som brinner för kulturspannmål och som tillsammans har bildat föreningen Gutekorn. Föreningen skyddar och förvaltar ett urval av ursprungligt sortmaterial av spannmål som härstammar från Gotland och arbetar med utveckling och forskning av nya/nygamla sorter och produkter tillsammans med andra aktörer och förser odlarna med intressant sortmaterial.
Nyfångade näbbgäddor
Fisk från Gotland är både hållbart och smart

Att äta fisk från Gotland är både hållbart och smart. Fisket sker lokalt, småskaligt och med skonsamma fiskemetoder. Man fiskar alltid efter säsong för minst påverkan på beståndet och tar inte upp mer fisk än vad havet klarar. Fisken är alltid nyfångad, färsk och av hög kvalitet. Att äta fisk från Gotland bidrar också till jobb och levande hamnar. Dessutom är det nyttigt, gott och bra för miljön.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut er verksamhet till verktygslådan!
Verktygslådan