Har du en idé eller ett behov av företagsutveckling som skulle kunna gynna Gotland och bidra till en positiv utveckling i samhället? Då kan ekonomiska stöd vara en passande finansieringform. Det finns flera olika organisationer som erbjuder ekonomiska stöd riktade till olika branscher och områden.
Enkelt förklarat är ekonomiskt stöd en finansieringform utan krav på återbetalning i pengar. Däremot är det viktigt att förstå att de olika organisationer som ger ut ekonomisk stöd har fokus på regional eller branschspecifik utveckling, så kallade program. Det behöver du som söker vara medveten om och även kunna påvisa i din ansökan.
I vissa fall kan du som har ett företag få ekonomiskt stöd i form av kontanta medel men det vanligaste är att du får täckning för en tjänst eller produkt som man köper av en tredje part, exempelvis en konsult. I de fallen får företaget pengar först efter man har betalat för tjänsten, en form av utlägg kan man säga.
Som företagare kan du vända dig till flera olika organisationer som erbjuder ekonomiska stöd. Alla stöd utgår från olika program som har ett syfte – att stödja specifika branscher, driva tillväxt eller omställning. Här är några programområden du kan söka inom.
Var beredd på att presentera din idé och hur den bidrar till ett specifikt programs mål. Det är viktigt att förstå att godkända ekonomisk stöd eller “projektpengar” innebär en kravställning från den organisation som delar ut medel.
Ett vanligt sätt att arbeta med ekonomiska stöd är sk. programlogik. Det innebär att den som ansöker om medel på ett tydligt sätt ska kunna beskriva hur insatserna leder till en önskad förändring eller förflyttning och hur detta skapar gynsamma effekter, både på kort och lång sikt.
Ekonomiska stöd ska inte sökas för att finansiera ordinarie verksamhet.
Om du är osäker på om du är berättigad att få bidrag eller på kriterierna för ditt företag är det bästa du kan göra att ta kontakt och prata med någon om din situation. Ta kontakt med din region, stödorganisationer eller rådgivare.
Alla organisationer så som enskild firma, aktiebolag eller ideell förening kan söka och få stöd, men vissa program kan vara riktade mot särskilda typer av organisationer. Program är ibland också utformade för att stödja nystartade företag eller företag med en viss omsättning eller ägarstruktur. Det är därför viktigt att läsa villkoren noggrant innan du ansöker.
Att integrera hållbarhet i sitt projekt handlar om att tänka och arbeta brett utifrån flera perspektiv. De globala hållbarhetsmålen relaterar exempelvis till social hållbarhet, inkludering och mångfald samt bredare aspekter av miljön, som att värna våra vattenresurser och råvaror, minimera avfall och uppmuntra cirkulära ekonomier.
Läs mer om FNs hållbara utvecklingsmål och välja ut ett eller två av dem som är mest relevanta och trovärdiga för ert projekt. Kolla gärna också på de olika delmålen för att mer specifikt kunna visa hur ni kan påverka i rätt riktning.
Det vanligaste är att finansieringen fungerar som ett stöd för att kunna köpa tjänster från en tredje part (t.ex. konsult). I många fall kommer du att tilldelas stöd för en viss procent av totalkostnaden istället för totalkostnaden.
Ibland (men sällan) får du som företagare kontanta medel direkt på kontot för att använda i ett projekt.
Vanligtvis får du betala för tjänsten innan du får finansieringsstödet. Därför är det viktigt att säkerställa att du har likviditet för att kunna hantera det flödet.
Kolla först på www.verksamt.se – där hittar du utmärkt information för varje steg i företagsetableringen samt information om vilket stöd som nystartade företag kan få.
Lokalt kan du kontakta Almi Gotland samt Science Park Gotland – båda organisationerna erbjuder företagsrådgivning eller inkubationsprogram för att hjälpa ditt företag komma igång.
När du förbereder en ansökan är det särskilt viktigt att noggrant läsa information om organisationen och programmet som du söker från. Du behöver förstå programmets fokus, mål, villkor och prioriteringar.
Beskriv din projektidé utifrån tydliga mål och resultat samt hur den stöder det övergripande syftet med programmet du söker till. Du behöver också förbereda en projektplan och projektbudget. Om du vill och har möjligthet kan du anlita ett företag som är specialiserade på att skriva ansökningar om ekonomiskt stöd.
Ett projekt som kan visa på ett samarbete mellan flera relevanta aktörer kan få högre trovärdighet, relevans och effektivitet i sin ansökan. Det kan öka chanserna för ett beviljat projekt. Fundera på vilka möjliga partners och samarbeten som skulle kunna vara aktuella för ert projekt.
Det är viktigt att förbereda en tydlig projektplan som beskriver konkreta aktiviteter. Därtill behövs en ekonomisk plan, som beskriver fördelningen av kostnader på ett tydligt sätt och på en rimligt detaljerad nivå. Ta hjälp av den tilltänka stödgivaren om du har frågor kring detta.
De flesta program idag har fokus på hållbarhet eller åtminstone efterfrågar att den sökande i detalj ska kunna beskriva hur deras projekt påverkar världen på ett positivt och negativt sätt. Se vanliga frågor längre ner för mer information
Din ansökan kommer utvärderas utifrån din övergripande affärsplan. Detta för att kunna bedöma värdet och effekten av ditt projekt. Du kommer att bli ombedd att ge information om din marknad, värdeerbjudande, konkurrenskraft, kundsegmentering och bredare finansiering. Detta är standardmaterial som du bör hålla uppdaterat. Du kan vända dig till stödgivaren om du har frågor kring detta.
Det är vanligt att blir ombedd att bifoga ett utdrag ur din årsredovisning och/eller din senaste balansrapport/likviditetsrapport. För startups eller nyetablerade företag som ännu inte kan visa en omsättning kan detta vara ett problem. Rådfråga stödgivaren hur du kan gå tillväga i det fallet.