Vanliga frågor och svar

Hur folkbokför man sig på Gotland?

Folkbokföring/mantalsskrivning görs via Skattekontoret, tag med legitimation. Kan även göras på Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se. Du kan anmäla flyttning för dig själv, samt för övriga familjemedlemmar (make, maka, registrerad partner, barn och föräldrar) som bor på samma fastighet som dig. Du kan även anmäla flyttning för sambo om ni har gemensamma barn och är folkbokförda på samma fastighet.

Det kostar ingenting att anmäla flyttning.

Hur får jag posten till min nya adress?

Vill du ha eftersändning av din post vänder du dig till Svensk adressändring.

Hur ställer man sig i kö till barnomsorg?

För att ställa sig i kö till de kommunala förskolorna finns en elektronisk blankett på Region Gotlands hemsida och för privata förskolor tar man kontakt med den förskola man vill placera sitt barn i. Blankett, lista och mer information om vilka privata förskolor som finns hittar du på www.gotland.se/50113.

Här kan du jämföra service på de olika kommunala verksamheterna på Gotland. Du får en enkel översikt av fakta, statistik och resultat både från regionens egna undersökningar och nationella undersökningar.

Hur ser förskolekön ut på Gotland?

Gotland har en barnomsorgsgaranti på 4 månader vilket innebär att ditt barn garanteras en plats inom 4 månader i det upptagningsområde ni är boende i.

Hur får jag rabatterat pris på båtresan med Destination Gotland?

Du som är folkbokförd på Gotland reser till ett rabatterat pris. Mer om vilka priser som gäller hittar du på Destination Gotlands hemsida.

Finns det flyttfirmor på Gotland?

På Gotland finns tre flyttfirmor och deras kontaktuppgifter hittar du här:

Hjälp att hitta ditt drömboende får du här. 

Majoriteten av de gotländska objekt som förmedlas via mäklare publicerade på Hemnet. Booli är en liknande sajt där du kan hitta slutpriser på redan sålda fastigheter och därmed bilda dig en uppfattning om vad boende kan kosta i ett visst område. Men se även till att ha en personlig kontakt med öns mäklare. Kontaktuppgifter hittar du här.

Just nu pågår även många olika nybyggnadsprojekt, vissa är i planeringsstadiet andra närmar sig inflyttning. Läs mer här och här.

Vart finns det lägenheter att hyra på Gotland?

Hyreslägenheter finns runt om på hela ön, besök vår sida hyra boende, där hittar du kontaktuppgifter till många av öns hyresvärdar. Just nu pågår även många olika nybyggnadsprojekt, vissa är i planeringsstadiet andra närmar sig inflyttning. GotlandsHem har som mål att bygga minst 400 nya bostäder inom loppet av en femårsperiod. Här kan du läsa mer om det.

Service för dig som invandrare eller flykting till Gotland

Integrationsenheten vänder sig till både invandrare och kommuninvånarna på Gotland. Du kan få information om uppehållstillstånd och råd om hur du gör för att ordna bostad och söka ekonomiskt stöd. Här finns även information om vilken myndighet eller organisation du kan få hjälp hos vid olika behov. Telefon 0498-20 36 06. Mera info på www.gotland.se/integrationsenheten

Även Migrationsverket har bra information på sin hemsida. Migrationsverket prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Mera info på www.migrationsverket.se

Hur hittar jag mitt drömjobb?

Med lägst arbetslöshet i landet (!) är tillväxten hög. Det händer mycket på ön just nu. Allt fler arbetsgivare letat sig hit och behovet av nya, taggade talanger växer. Håll koll på tjänster som lyses ut via Platsbanken på Arbetsförmedlingen, registrera även ditt CV där för att göra dig synlig för arbetsgivare så de kan hitta dig om de söker din kompetens. Alla arbeten annonseras inte ut på öppna marknaden utan vissa arbetsgivare söker i Arbetsförmedlingens databas och då är det bra om du finns där.

Ett annat forum som är intressanta att bevaka är http://helagotland.lokusjobb.se

4potentials är gotlandsbaserade talangnätverket som kan hjälpa dig hitta ditt drömjobb.

Region Gotland – Gotlands största arbetsplats med 6500 medarbetare söker ständigt nya talanger. Etablera med fördel en kontakt med deras HR avdelning Kom Jobb, så kan de lotsa dig vidare utifrån ditt spetsområde eller önskemål. Hos Region Gotland kan du även prenumerera på lediga tjänster som passar just dig.
Det man gör är att besöka http://recruit.visma.com/ där man skapar sitt konto, sedan kan man göra bevakningar av de jobb man är intresserad av.

Ett annat tips är att skicka en spontanansökan eller besöka just det företag eller organisation du önskar arbeta på. Vi har därför samlat med information om öns arbetsplatser på vår sida Arbeta på Gotland. 

Hur ser föreningslivet ut på Gotland?

Gotland är Sveriges föreningstätaste län! Har du ett intresse är chansen med andra ord stor att det finns en förening där du kan träffa likasinnade, vare sig det gäller fotboll, kör eller klättring. Det är även ett väldigt bra sätt att knyta nya kontakter. Läs mera på vår sida Aktiviteter och fritid.

Hur fungerar vården och vårdvalet på Gotland?

Som nyinflyttad får du ett brev hem till dig med information om hur du går till väga för att välja en läkare och/eller vårdcentral. Brev till nyinflyttade skickas ut vid varje månadsskifte.

Har du flera frågor går det bra att skicka epost till sjukvarden@gotland.se

Här kan du jämföra service på de olika kommunala verksamheterna på Gotland. Du får en enkel översikt av fakta, statistik och resultat både från regionens egna undersökningar och nationella undersökningar.