Guide

HÖSTLOV PÅ GOTLAND (2022)

Gotland är en plats full av upplevelser för hela familjen. Här hittar du tips på aktiviteter och utflykter som ni kan göra tillsammans under det härliga höstlovet på vår magiska ö (guiden fylls på kontinuerligt med fler tips och aktiviteter).

Publicerad
2 oktober 2022
Senast uppdaterad
1 december 2022
Dela
 

Med ficklampa på museet

Spökena är äntligen tillbaka! Vågar du besöka ett stängt och mörkt museum med en ficklampa som enda ljuskälla?

Höstlovet: Ficklampa på museet
fiske
fiske
Höstlovsfiske

Höstlovsfiske

Sportfiskarna på Gotland kommer under höstlovet att
arrangera fyra fiskedagar på olika platser på ön. Alla skollediga barn och ungdomar är välkomna att fiska och naturligtvis får även föräldrar följa med. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Sportfiskarnas duktiga ungdomsledare vägleder dig och ser till att maximera dina chanser till napp!

Höstlovsfiske med Sportfiskarna

Glasblåsning

Gör något nytt och spännande under höstlovet – blås glas i Norrlanda vid Glasstudion Big Pink. Glas är ett häftigt material, 1150 grader varmt och lysande vackert. Var med och färglägg, forma och blås ditt eget glasklot med hänge eller din egen mini halloween pumpa.

Blåsa glas på höstlovet-Big Pink Norrlanda

Spökhuset

I huset väntar allt från kalla kårar för de stora till mer bus än någonsin för de små. Så gör dig redo för skrämmande roligheter när höstmörkret faller…

GOTLANDS FÖRSTA SPÖKHUS

Höstlovsridning

Turridning på islandshästar i Gothem på östra Gotland. Passar både barn och vuxna, nybörjare och erfarna!

Höstlovsridning

Höstlovsbio i S:t Lars ruin

Vad passar bättre än att gå på bio under höstlovet och se den mysläskiga filmen Nelly Rapp- Monsteragent i en av Visbys kyrkoruiner?

Hoppa på höstlovet

Besök Gotlands Trampolinpark i Fårösund. Njut av den rörelseglädje och energi som du skapar när du hoppar trampolin.

Hoppa på höstlovet!

Väsenvandring på Stavgard 29/10

Stavgard är ännu en gång en hemsökt plats…. Lördagen den 29/10 har du möjlighet att vandra bland väsen och varelser med hjälp av lyktans sken. Vad finns det som gömmer sig där?

Höstlov med väsenvandring på Stavgard!

Besök Lummelundagrottan

Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat ett café och en vacker naturstig.

 

Guidad tur i Lummelundagrottan
barn klappar ett lamm på Gotlands djurpark

Gotlands djurpark

Gotlands största djurpark med zebror, kameler, surikater, vallaby, emu men även lite mer “vanliga djur” som hästar, åsnor, grisar, lamor med mera. Besök även Trollskogen som är en av Sveriges största klapphagar. Kontakta djurparken eller se hemsida för öppettider.

Gotlands Djurpark

Höstlov på Bergmancenter

Bergmancenter på Fårö har flera aktiviteter för både stora och små! Mellan söndag 30/10 till söndag 6/11 kan du besöka  utställningen Lek, lust och ljus, kolla på film i bion, samt ta med de små till Skaparverkstan för höstpyssel!

HÖSTLOV PÅ BERGMANCENTER!
barn hoppar bland höstlöv
pappa och barn vid Folhammars raukområde
barn går i naturreservat
pappa och barn med cyklar i naturreservat
Höstlov på Gotland

Upptäck naturen

Hitta en rauk och hoppa i löv är två av aktiviteterna i höstens friluftsbingo. Visste du förresten att Gotland har över 150 naturreservat? På Turistbyrån kan du hämta en krysslista där du kan pricka av de du besökt. Furillen och Folhammar är två reservat som är anpassade för barnvagn så att även de minsta familjemedlemmarna kan följa med.

 

Friluftsbingo

Höstlov på Gotlands museum

På Gotlands Museum får du lära dig mer om Gotlands spännande historia, här finns bland annat världens största silverskatt från vikingatid och en stor utställning om medeltiden. Missa inte roliga Skepp & Skoj, en utställning om sjöfart med utrymme för lek och lärande för både liten och stor. Under lovet blir det dessutom spökjakt, konstvandring och mycket mer!

Höstlov på Gotlands Museum
Välkommen ombord på Gotlandståget
Gotlands Jernvägsmuseum i Dalhem

Nostalgitripp med Allhelgonatåget

Ta en tur med Gotlandståget längs öns museijärnväg, här får du uppleva hur det var att resa förr i tiden när det ännu fanns tåg på Gotland. Tåget går mellan Dalhem och Roma på mellersta Gotland. Missa inte heller att göra ett besök på Jernvägsmuseet vid Hesselby station i Dalhem. Tåget går endast 5 november.

Allhelgonatåget

Jakten på Spillingskatten 28/10

I den medeltida staden Visby finns massor med spännande hemligheter. Bland kyrkoruiner, på mysiga innergårdar och längs slingrande gator ligger 24 gömda skattkistor med ledtrådar. Hitta kistorna och svara på frågorna för att lista ut sifferkoden som öppnar de tre stora skattkistorna…

Jakten på Spillingskatten
Roma kungsgård

Höstlov på Roma Kungsgård 3-5/11

Höstlovskul i dagarna tre, fyllda med aktiviteter och godsaker. Romateatern bjuder in barnen till en spöklik sagostund, och förutom det blir det yxkastning, bågskytte, ansiktsmålning och tipsrunda. Café Grönhagen och butikerna har öppet 3-5 november.

Höstlov på Roma Kunsgård
enduroåkare i lera
Lervälling på Gotland Grand National
Publik på Gotland Grand National

Gotland Grand National 27-29/10

Världens största endurotävling som nu genomför sitt 39:e år i rad på Tofta Skjutfält, Gotland. Över 3000 deltagare från 15 nationer tar sig fram längs banan med de gotländska kalkstenshällarna, den berömda leriga Hästskon och med havet som utsikt. Gotland Grand National är årets höjdpunkt för alla endurofantaster. Med en härlig publik längs banan och 40 partners – utställare så måste GGN upplevas på plats.

Gotland Grand National

Upptäck ondskan i Visby

Utforska en sann berättelse om 1700-talets häxprocesser. Låt StoryTourist-appen guida dig till platserna där händelserna ägde rum och ta del av berättelsen genom olika spelmoment. Undersök föremål som kvinnorna använde för att bota och lyssna på förhören de utsattes för.

Upptäck Ondskan i Visby med självguidad stadsvandring

Färga ljus hos Ljusmakeriet

I Ljusmakeriets verkstad får man se hur ljusstöpning går till, och både barn och vuxna är välkomna att prova på att färga ljus. Under höstlovet är det kvällsöppet vid flera tillfällen!

Höstlov med kvällsöppet hos Ljusmakeriet!
barn på bibliotek
barn läser på Hemse bibliotek

Läslov

Läs en bra bok på något av öns alla bibliotek, eller varför inte låna med några hem? Ett tips är böckerna om Emil Wern som har en egen detektivbyrå i Visby.

Öns bibliotek

Stenkyrka djurpark

En lantlig djurpark med gårdskänsla i Stenkyrka på norra Gotland. Här hittar du t ex lamm, jämtget, gotlandskanin, minigris, iller, ponny och mer exotiska djur som kamel, dromedar, påfågel, åsna och lama (tider kommer inom kort).

Stenkyrka djurpark – B&M Gård

Allhelgona på Vamlingbo Prästgård

Höstlovsaktiviteter för både stora och små i växthuset. Höstpyssel med naturmaterial och kransbindning, så som att göra egna mobiler, måla på löv eller gör en uggla av en kotte – bara fantasin sätter gränserna!

Allhelgona på Vamlingbo Prästgård

naturum Gotland 3-6/11

Långt nere på södra Gotland, närmare bestämt i Vamlingbo, ligger naturum Gotland. Här får hela familjen lära sig mer om öns djur och natur. Missa inte att lyssna på fågeljukeboxen, hur många fågelläten känner du igen?

 

naturum Gotland
Legomodell av Gotland

Legolov på Fenomenalen

Höstlov betyder LEGO på Fenomenalen. Hela utställningen tas över av föreningen Swebrick-Gotlands legobyggen. Välkommen att fascineras och inspireras av otroliga skapelser och snacka med riktiga LEGO-proffs.

Legolov på Fenomenalen

Escape Room ”Flykten”

Ett spännande evenemang för äldre höstlovsfirare. Spela Escape room på höstlovet. Ett rum med skräcktema för de modiga eller de som gillar att lösa kluriga uppgifter under press. Rekommenderad ålder från 16år.

Escape room “Flykten”
badhus

Bad & ishallar

Badhus finns i Visby, Hemse och Fårösund. Ishall finns i Visby, Slite och Hemse.

 

Läs mer här

Paddla kanot i Närsån

Närsån med sin fantastiska natur, ett rikt djurliv är ett av Sveriges artrikaste områden. Från Gangvide ut till havet är det ca 3 km och där finns en vacker amfieteater som ger tillfällen till att hoppa iland, ta en fika eller starta grillen. Längs med vattenleden kan man träffa på hästar, lamm och alpackor så håll utkik, möjlighet till fiske då det finns ca 12-13 arters fisk i ån och bli inte överraskad då ibland 25 hägrar sitter gömda och precis framför och gör imponerande övningar.

Kanotpaddling och Paddleboards i När
barn åker rutschkana
mamma och barn bowlar

Kotteland & Uncle Joe´s

I södra Visby hittar du leklandet Kotteland med bollhav, rutschkanor, studsmatta, tunnlar och mycket mer. Här ligger även nöjescentret Uncle Joe’s där du kan bowla, köra lasertag och en hel del andra roliga aktiviteter. På båda ställena finns mat och fika.

Kotteland

Höstkul i poolen

Korpen har poolen öppen för alla barn som vill plaska och leka under lovet.

Höstlovkul i vår pool

Gotlands Försvarsmuseum

Gör ett museibesök på Gotlands Försvarsmuseum med hela familjen på höstlovet. Sveriges enda museum med utställningar inom Armé, Flyg och Marin.

Spökpromenad på Fårö

Under höstlovet arrangerar Sudersand Resort en mysig tipspromenad för alla små i sin stugby Det kommer finnas frågor för de allra minsta och frågor som passar från 7 år och uppåt.

Spökpromenad på Fårö
Raukar och stenstrand
Langhammars raukområde på Fårö
Hoburgsgubben
Rauken Hunden på Fårö
Rauken Jungfrun i Lickershamn
Barn vid raukar på Asunden

Rauksafari

Raukarna är lika spännande året runt. I vår guide får du bekanta dig med tio kända raukområden på Gotland, från Hoburgen i söder till Langhammars i norr. Hur många hinner du med under höstlovet?

Tio raukområden på Gotland
Pippi Långstrump i hatt utanför Villa Villekulla
Pippi, Tommy och Annika sitter på Klinten ovanför domkyrkan

I Pippis fotspår

Visste du att de flesta filmerna och programmen om Pippi Långstrump spelades in i Visby? Med hjälp av vår Pippikarta kan du lätt hitta till inspelningsplatserna. Kartan finns att hämta i pappersform på Turistbyrån.

Upptäck Visby i Pippis fotspår

Stadsmysteriet

Öppna kuvertet och ge dig ut i Visby för att lösa mysteriet. Du kan lösa det det ensam eller i lag tillsammans med upp till fyra personer. Utmana ett gäng kompisar eller familjen. Passar de lite äldre barnen i sällskap med vuxna. Stadsmysteriet finns att köpa på Turistbyrån (obs! begränsat antal).

Höstlöv

Region Gotlands höstlovsaktiviteter

Här hittar du en sammanställning med länkar till vad som händer på badhus, ishallar, bibliotek, ungkulturhus ungdomsgårdar runt om på Gotland (uppdateras inom kort).

Region Gotlands aktiviteter
Familj grillar i naturen i Lummelunda på Gotland
Höstlov på Gotland

Lunch i det fria

Att laga mat utomhus är en rolig aktivitet för hela familjen! Runt om på ön finns många iordningställda grillplatser där du kan grilla året om. Några exempel på fina platser är: Strandpromenaden i Visby, Galgberget, Södra Hällarna, Högklint, Grogarnsberget, Folhammar, Langhammars, Sigsarve, Ireviken, Norderstrand, Ekstakusten och Langhammars.

Barn och morfar leker i naturen. Höstlov på Gotland

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skridskor, inlines, flytvästar och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. Alla kan låna och allt är gratis! Fritidsbanken finns i Visby och Klintehamn.

Fritidsbanken
Tre barn leker vid Honnörsparkens lekplats i Visby

Lekplatser

Gotland har cirka 40 kommunala lekplatser på parkmark, vissa har ett särskilt tema som t ex cirkuslekplatsen i Hemse och djungeln i Klintehamn.

Lekplatser

Fler höstlovsevenemang

Ta mig till alla evenemang på Gotland
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan