Guide

HÖSTLOV PÅ GOTLAND 2021

Gotland är en plats full av upplevelser för hela familjen. Här hittar du tips på aktiviteter och utflykter som ni kan göra tillsammans under det härliga höstlovet 2021 på vår magiska ö. Guiden fylls på kontinuerligt.

Publicerad
29 September 2021
Dela
 

Lummelundagrottan

Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat ett café och en vacker naturstig.

Lummelundagrottan

Med ficklampa på museet

Spökena är äntligen tillbaka! Vågar du besöka ett stängt och mörkt museum med en ficklampa som enda ljuskälla?

Ficklampa på museet

Väsenvandring på Stavgard 30/10

I år är Stavgard hemsökt. Spöken och vålnader har hittat hit, letat sig in bland husen. De får ingen ro, de ropar och klagar, söker kontakt med de levande. Vad finns där i mörkret? Vågar du se efter? Starta höstlovet med en mysryslig kväll!
Höstlov med väsenvandring på Stavgard!
fiske
fiske
fiske

Höstlovsfiske

Sportfiskarna på Gotland kommer under höstlovet att
arrangera tre fiskedagar på olika platser på ön. Alla skollediga barn och ungdomar är välkomna att fiska och naturligtvis får även föräldrar följa med. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Sportfiskarnas duktiga ungdomsledare vägleder dig och ser till att maximera dina chanser till napp!

Höstlovsfiske

Hoppa på höstlovet

Besök Gotlands Trampolinpark i Fårösund. Njut av den rörelseglädje och energi som du skapar när du hoppar trampolin. Öppet hela lovet.

Hoppa på höstlovet!
barn klappar ett lamm

Gotlands djurpark

Gotlands största djurpark med zebror, kameler, surikater, vallaby, emu men även lite mer “vanliga djur” som hästar, åsnor, grisar, lamor med mera. Besök även Trollskogen som är en av Sveriges största klapphagar. Öppet hela höstlovet.

Gotlands Djurpark

Stenkyrka djurpark – B&M Gård

Mysig park i gårdsmiljö med djur som kameler, illrar och grisar. Klapphage med lamm och kaniner. Öppet 30-31/10 och 4-6/11.

B&M Gård – minidjurpark
barn hoppar bland höstlöv
pappa och barn vid Folhammars raukområde
barn går i naturreservat
Rönnbär mot havsvik. Brittsommardag.
Höstlov på Gotland

Upptäck naturen

Hitta en rauk och hoppa i löv är två av aktiviteterna i höstens friluftsbingo. Visste du förresten att Gotland har över 150 naturreservat? På Turistbyrån kan du hämta en krysslista där du kan pricka av de du besökt. Furillen och Folhammar är två reservat som är anpassade för barnvagn så att även de minsta familjemedlemmarna kan följa med.

 

Friluftsbingo

Gotlands museum

På Gotlands Museum får du lära dig mer om Gotlands spännande historia, här finns bland annat världens största silverskatt från vikingatid och en stor utställning om medeltiden. Missa inte roliga Skepp & Skoj, en utställning om sjöfart med utrymme för lek och lärande för både liten och stor.

Höstlov på Gotlands Museum
Skulpturparken på Körsbärsgården
Skulpturparken på Körsbärsgården

Höstlovsverkstad på Körsbärsgården

Gör något stort i miniformat. På Körsbärsgården kan du också ta del av temautställningen Tecken och en utställning från Samlingarna. Missa inte heller nyförvärvet Gänget av Siri Carlén i Skulpturparken.

Höstlovsverkstad på Körsbärsgårdens konsthall
Välkommen ombord på Gotlandståget
Gotlands Jernvägsmuseum i Dalhem

Nostalgitripp med Gotlandståget

Ta en tur med Gotlandståget längs öns museijärnväg, här får du uppleva hur det var att resa förr i tiden när det ännu fanns tåg på Gotland. Tåget går mellan Dalhem och Roma på mellersta Gotland. Missa inte heller att göra ett besök på Jernvägsmuseet vid Hesselby station i Dalhem. Tåget går endast 6 november.

Gotlandståget i Dalhem
Roma kungsgård

Höstlov på Roma Kungsgård

Gå en kuslig och lekfull spökvandring på Roma Kungsgård, det finns en för mindre barn (3-6 år) och en för lite större barn (7-13 år). Vuxna kan gå en suggestiv skymningsvandring i den medeltida klosterruinen (om de vågar…). Caféet och butikerna har öppet hela veckan, det blir också ansiktsmålning och korvgrillning. Spökvandringar endast 4-6/11.

Roma Kungsgård

Testa att stöpa ljus

I Ljusmakeriets verkstad och butik får man se hur ljusstöpning går till och både barn och vuxna är välkomna att prova på att färga ljus.

Höstlov med kvällsöppet hos Ljusmakeriet!
enduroåkare i lera
Lervälling på Gotland Grand National
Publik på Gotland Grand National

Gotland Grand National

Världens största endurotävling som nu genomför sitt 38:e år i rad på Tofta Skjutfält, Gotland. Över 3000 deltagare från 15 nationer tar sig fram längs banan med de gotländska kalkstenshällarna, den berömda leriga Hästskon och med havet som utsikt. Gotland Grand National är årets höjdpunkt för alla endurofantaster. Med en härlig publik längs banan och 40 partners – utställare så måste GGN upplevas på plats.

Gotland Grand National
barn på bibliotek
barn läser på bibliotek

Läslov

Läs en bra bok på något av öns alla bibliotek, eller varför inte låna med några hem? Ett tips är böckerna om Emil Wern som har en egen detektivbyrå i Visby. Dessutom blir det workshop med Ylva Hällen (känd från bland annat Barnkanalen) och mycket mer.

Öns bibliotek

naturum Gotland

Långt nere på södra Gotland, närmare bestämt i Vamlingbo, ligger naturum Gotland. Här får hela familjen lära sig mer om öns djur och natur. Missa inte att lyssna på fågeljukeboxen, hur många fågelläten känner du igen?

2-7/11 blir det bland annat holkbygge, bygge av insektshotell och teateräventyr.

Grannen Museum Lars Jonsson kommer också ha öppet 4-7/11.

naturum Gotland
Legomodell av Gotland

Fenomenalen

Gotlands egna science Center. Fenomenalen är ett ställe för alla åldrar där ni upplever, utforskar och upptäcker tillsammans. Under vecka 44 blir det “Legolov” på Fenomenalen med bland annat Legoutställning.

Fenomenalen Science Center
Utsikt från Helge Ands Ruin i Visby
personer på guidad tur i Almedalen

Staden bakom muren 30-31/10

Visby är en fantastisk stad med medeltida hus, kyrkoruiner och ringmurstorn. Tänk att få komma in bakom de låsta dörrarna och se dessa byggnader inifrån. Nu finns den möjligheten!

Boka här

Visby i saga och sägen med “Munken Carolus”

Visby har en lång och fascinerande historia – följ med på en familjevänlig vandring i den medeltida hansestaden. Titta närmare på kyrkoruiner, ringmuren och medeltida hus. Varför byggde man som man gjorde? Och hur tänkte man då?
Hör Calle varva Gotlands historia med sagor och sägner.

Stadsvandringar med Calle Brobäck
badhus

Bad & ishallar

Badhus finns i Visby, Hemse och Fårösund. Ishall finns i Visby, Slite och Hemse.

 

Läs mer här

Paddla kanot i Närsån

Närsån med sin fantastiska natur, ett rikt djurliv är ett av Sveriges artrikaste områden. Från Gangvide ut till havet är det ca 3 km och där finns en vacker amfieteater som ger tillfällen till att hoppa iland, ta en fika eller starta grillen. Längs med vattenleden kan man träffa på hästar, lamm och alpackor så håll utkik, möjlighet till fiske då det finns ca 12-13 arters fisk i ån, och bli inte överraskad då ibland ca 25 hägrar sitter gömda och precis framför gör imponerande övningar.

Kanotpaddling och Paddleboards i När
barn åker rutschkana
mamma och barn bowlar

Kotteland & Uncle Joe´s

I södra Visby hittar du leklandet Kotteland med bollhav, rutschkanor, studsmatta, tunnlar och mycket mer. Här ligger även nöjescentret Uncle Joe’s där du kan bowla, köra lasertag och en hel del andra roliga aktiviteter. På båda ställena finns mat och fika.

Kotteland

Höstkul i poolen

Korpen har poolen öppen för alla barn som vill plaska och leka under lovet.

Höstlovkul i vår pool

Gotlands Försvarsmuseum

På Gotlands Försvarsmuseum i Tingstäde får du en rejäl dos av Gotlands försvarshistoria, från forntid till nutid, med bland annat pansar, infanteri, artilleri, luftvärn, kustartilleri och flyg. Höstlovsöppet på museum och café 1-3 november.

Raukar och stenstrand
Langhammars raukområde på Fårö
Hoburgsgubben
Rauken Hunden på Fårö
Rauken Jungfrun i Lickershamn
Barn vid raukar på Asunden

Rauksafari

Raukarna är lika spännande året runt. I vår guide får du bekanta dig med tio kända raukområden på Gotland, från Hoburgen i söder till Langhammars i norr. Hur många hinner du med under höstlovet?

Tio raukområden på Gotland
Pippi Långstrump i hatt utanför Villa Villekulla
Pippi, Tommy och Annika sitter på Klinten ovanför domkyrkan

I Pippis fotspår

Visste du att de flesta filmerna och programmen om Pippi Långstrump spelades in i Visby? Med hjälp av vår Pippikarta kan du lätt hitta till inspelningsplatserna. Kartan finns att hämta på Turistbyrån.

barn lajvar i Östergravar

Swords & Sorcery

Kämpa med skumsvärd, sköldar, eldbollar och mycket annat i över 30 olika spel som gör att inga två pass blir likadana! Från 5 till 15 år.

Boka Swords & Sorcery
Höstlöv

Region Gotlands höstlovsaktiviteter

Här hittar du en sammanställning med länkar till vad som händer på badhus, ishallar, bibliotek, ungkulturhus ungdomsgårdar runt om på Gotland.

Region Gotlands tips

Fråga Turistbyrån om Gotland

Turistbyrån

Ring, maila eller besök oss. Vi svarar på dina frågor om Gotland, tipsar och inspirerar, året runt!

+46 498 201700 info@gotland.se
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan