vett och etikett i naturen
VETT & ETIKETT I NATUREN

Lämna platsen som du hittade den

Gotland har en unik natur som är omväxlande, dramatisk, karg, lummig och inbjudande. Här finns mycket att upptäcka; raukar, skogar, stränder och hav. Ut och njut. Vandra vidare och lämna naturen som om du aldrig varit där. Här nedan hittar du tips på hur vi gör för att våra vackra miljöer ska finnas kvar år efter år. 

Vissa platser är extra känsliga

I naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Föreskrifterna är anpassade för att bevara natur-, kultur- och friluftslivsvärden som finns inom respektive område. Föreskrifterna hittar du på varje reservats hemsida. De finns även på informationsskyltar i det skyddade området.

Har du koll på var du får köra?

Allemansrätten gäller när du färdas utan motor. Att köra motordrivet fordon som bil, motorcykel, fyrhjuling eller elcykel ingår inte i allemansrätten.

Läs mer här

Njut av allemansrätten

Allemansrätten ger oss möjligheten att röra oss fritt ute i de öppna landskapen. Oavsett om det sker till fots eller till sjöss, vid svampplockning eller camping.Det finns det dock några regler som kan vara bra att känna till innan du ger dig ut i naturen.Tänk till exempel på att du inte får köra motordrivet fordon på barmark i naturen. Du kan läsa mer om reglerna här.

Läs mer om allemansrätten här
lämna som när du kom

Lämna som när du kom

Det som till så stor del gör Gotland speciellt är vår unika och vilda natur, det välmående djurlivet och den friska havsbrisen. Fridfulla miljöer, platser och upplevelser som nästa person ska kunna få ta del av på samma sätt som du. Ta alltid med dig det du tog med dig ut i naturen hem igen. Och lämna inga andra avtryck än fotspår där du varit. Läs mer om hur du ska hantera ditt skräp och sortera hushållssopor här. 

Om sophantering
grilla

Var försiktig om du eldar

Det finns tider på året då brandrisken kan bli mycket hög i skog och mark. Under dessa perioder kan det råda eldningsförbud på Gotland vilket innebär att det då är förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen.Mer information om eldningsförbud och om vad som gäller just nu hittar du här. 

Om eldningsförbud

För dig med mycket sopor

Om du har extra mycket hushållssopor kan du köpa en betalsopsäck som hämtas med ordinarie sophämtning. Du köper den på någon av Gotlands återvinningscentraler. Betalsopsäcken går också bra att använda för dig som inte har eget hus, men då behöver du själv lämna den på en återvinningscentral. Säcken kan även lämnas i anslutning till färjan när du lämnar ön, se skyltning vid Färjeleden.

Läs om betalsopsäcken

Återvinn ditt skräp

Det finns gott om återvinningscentraler på Gotland. Oavsett om du är permanentboende eller på besök på ön så är det bra att veta var våra återvinningsstationer respektive återvinningscentraler finns. Mer information om vad du kan slänga och när de har öppet hittar du på respektive sida.

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan