Gotländsk natur

Gotland erbjuder storslagen natur i såväl frodigt och välkomnade landskap liksom karg miljö med låga träd och buskar. Platser för den sprudlande äventyrslystne med klippiga raukar eller för den mer stillsamme botanikern. I den gotländska naturen ryms smultronställen för alla smaker.

Raukar & karga landskap

Kanske har du hört att Gotland kallas kalkstens-Hawaii lite skämtsamt. Långt innan vår tid låg ön närmare ekvatorn i tropiska vatten och därifrån byggdes kalkstensgrunden, som Gotland vilar på, upp. Genom väder, vind och istid har ön getts en unik natur som inte finns någon annanstans. På flera platser längst kusten kan du se och känna på raukar.

Låt din fantasi flöda fritt och upptäck figurer i stenformationerna. Hoburgsgubben är den mest kända rauken medan områdena Langhammars på Fårö och naturreservatet Folhammar på östra Gotland bjuder på flest. Även mindre stenar kan vara mäktiga: Vandra längst stenkustens klapperstensfält och lyssna till hur de runda stenarna slipas mot varandra i vågornas takt.

Langhammars, Fårö

 

Gröna, sköna platser

Gotlands milda havsklimat gynnar växtligheten som grönskar från tidig vår till sen höst. Kalkstensgrunden som ön vilar på hjälper till att hålla värmen långt in på vintern. Tack vare det trivs många träd och blommor som normalt sett växer på sydligare breddgrader utmärkt här. Runt om på ön finns flera gotländska ängen som är populära utflyktsmål. Ta gärna med dig picknick och njut av artrikedomen.

Allkvie Änge

Det finns över hundra naturreservat på Gotland. Några av de mest kända är Ullahau på Fårö, Brucebo strax norr om Visby och Ekstakusten söderut. Alla är hem åt sällsynta växter och djur. Vissa arter finns inte på några andra platser.

 

Öarna runt ön

Gotland är med sin 800 km långa kust Sveriges största ö, men landskapet Gotland består av flera unika öar. Ett besök på Fårö brukar de flesta vilja hinna med under sin vistelse. Här finns några av de finaste sandstränderna och raukområdena. Det är även platsen som Ingmar Bergman valde att kalla sitt hem.

Nationalparken Gotska Sandön är ett oförglömligt besöksmål. Med ett begränsat antal besökare samtidigt brukar ett totalt lugn infinna sig. Grannöarna Stora- och Lilla Karlsö har, förutom en unik natur, bland de rikaste och mest exotiska fågelliven i hela Sverige. En dagtur eller övernattning på någon av dessa öar är ett fantastiskt minne att bära med sig.

Stora Karlsö