Vandra pilgrimsleden från Roma Kungsgård till Dalhem

För dig som vill kombinera vandring med kultur och kanske en lunch eller fika passar pilgrimsleden mellan Roma Kungsgård och Gotlandståget i Dalhem utmärkt. Du är dessutom inte beroende av bil eftersom det går bra att ta buss.

Vandringen börjar vid Roma Kungsgård, dit kan du ta buss 11 från Visby. På Roma Kungsgård finns under sommaren café, utställningar och olika hantverksbutiker. Här hittar du också Roma Klosterruin, ett munkkloster från 1100-talet.

Roma Klosterruin

Pilgrimsleden börjar ca 750 meter från klosterruinen, där även Gotlandståget har sin station ”Roma Kungsgård”, här ska du ta till vänster. Leden går mestadels längs med järnvägen, men har också några avstickare genom skog.

Längs med leden finns elva pärlor (den så kallade Frälsarkransen) utsatta där det finns möjlighet till eftertanke och meditation. Det finns även skyltning i form av vita stolpar.

Turen avslutas vid Hesselby station i Dalhem. Har du tur kan du ta tåget tillbaka till Roma Kungsgård, tåget är i trafik vissa dagar under sommaren. Det går även bra att ta buss 41 tillbaka till Visby. Vid stationen finns café som serverar fika, glass och enklare lunch. Har du tid över kan du även hinna med ett besök i Dalhem kyrka som är en av öns mäktigaste kyrkor.

Missa inte den gamla Eken i Dalhem, vid ett åsknedslag i mitten av 1800-talet blev den ihålig.

Bra att veta

Pilgrimsleden är 7 km lång och tar ca 1,5-2 timmar att gå, terrängen är lättvandrad. Vi har testat den och tycker att detta är en väldigt trevlig och fridfull vandringsled som passar dig som inte vill gå allt för långt. Du kan gå leden året runt, beroende på väder, men tänk på att caféer och butiker mestadels har öppet under sommaren.

Karta pilgrimsleden Roma Kungsgård-Dalhem

Information om frälsarkransen och karta

Gotlandsexperterna

  • Renate

  • Sofia