Guide

Upptäck Visby i Pippis fotspår

Visby är den plats där Astrid Lindgrens böcker om Pippi blev film på 1960- och 70-talet. Med hjälp av denna guide kan du själv se alla hus och mysiga gränder där Tommy och Annika har busat tillsammans med sin rödhåriga kompis! För det var i Visby som Pippi bodde, köpte godis, drack sockerdricka och blev jagad av de roliga poliserna Kling och Klang. Vi hoppas att denna annorlunda guide får dig att bli lika glad och busig som Pippi Långstrump. Men se upp för Prusseluskan!

Publicerad
14 mars 2022
Senast uppdaterad
18 april 2024
Dela
 

1. Klinttorget

Pippi är ett barn och hon har ett hem. Därför behöver hon inte ett barnhem. Men det håller Prusseluskan inte med om. Barnen får inte bo själva. Här på Klinttorget diskuterar hon livligt problemet med flickan Långstrump i tv-avsnittet Pippi är skeppsbruten. Och i På rymmen med Pippi Långstrump, går Pippi på lina, som är spänd över detta torg.

Utsikt från Finngränd i Visby, här ses domkyrkan och hustak

2. Övre Finngränd

För gullpengar kan man köpa så mycket leksaker att det räcker åt alla barn i hela stan! Just det har Pippi gjort och nu sitter allihop på trappan i Övre Finngränd och spelar lergök när Kling och Klang kommer förbi i tv-avsnittet Pippi går i affär. I det lilla röda huset som ligger i anknytning till trappan bor Allan som Pippi bjuder till kalaset i Pippi håller avskedskalas.

Utsikt över Visby innerstad

3. Kyrktrappan

Pippi ger tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom en gullpeng för den vackra skönsången när hon, Tommy och Annika springer nedför kyrktrappan vis S:ta Maria domkyrka. Detta ger tjuvarna mersmak och de börjar jaga efter Pippis pengar, i avsnittet Pippis ballongfärd.

Pippi, Tommy och Annika sitter på Klinten ovanför domkyrkan

4. Kyrkberget

Det kan hända att ens kläder blir uppätna av en ko, åtminstone den som är På Rymmen med Pippi Långstrump! Men vad gör det när man kan ha två säckar på sig istället? De tre vännerna har picknick på Kyrkberget medan de funderar på hur de ska få tag i pengar till nya kläder.

5. Uddens gränd

Om du tittat ordentligt på den enda riktiga skylt som ses i filmen om Pippi Långstrump så skymtar du gatunamnet Uddens gränd. Den passeras många gånger både i tv-serien och i filmerna, bland annat syns den i Pippi flyttar in i Villa Villekulla, då poliserna kör förbi gatan.

6. Lancastergränd

I Pippis ballongfärd får Kling och Klang och Prusseluskan syn på Pippi, Tommy och Annika i en luftballong. Det är ju absolut förbjudet! Poliserna börjar sin jakt efter barnen just i denna gränd – och Prusseluskan, hon svimmar!

Gränd i Visby med pittoreska hus och rosa stockrosor.

7. Norra Murgatan

Pippi! Pappa! Kapten Långstrump har ankrat den lilla staden för att ta med sin dotter ut på de sju haven. I avsnittet Pippi håller avskedskalas rider Pippi tillsammans med Tommy och Annika längs Norra Murgatan. Hon berättar om allt spännande som hon ska uppleva på Kurrekurreduttön. Där är faktiskt Pippi en riktig prinsessa!

8. Brunnsporten

Genom denna port har Pippi ridit många gånger! När hon flyttar in i Villa Villekulla och när Pippi är på rymmen och i tv-seriens första avsnitt. När de sju haven lockar, i Pippi går ombord, är det denna väg hon tar.

Visby ringmur och dalmanstornet på försommaren

9. Östergravar

Visby Ringmur har blivit en symbol för tv-serien om Pippi Långstrump. I Pippi flyttar in i villa Villekulla rider Pippi längs ringmuren vid Östergravar. Därifrån svänger hon in genom Brunnsporten i tv-seriens första avsnitt.

10. Silverhättan

Även här går färden på Lilla Gubbens rygg! I Pippi flyttar in i Villa Villekulla ses hon ridandes just nedanför Silverhättan.

11. S:t Nikolaigränd/S:t Nikolaigatan

Här kan du hitta lekplatsen där Prusseluskan passar barnhemsbarn och försöker få dem att leka i Pippi flyttar in i Villa Villekulla. När Pippi ska lämna den lilla staden bjuder hon alla barnen som leker på lekplatsen till sitt kalas i Pippi håller avskedskala

Visby ringmur med hissade svenska flaggor

12. S:t Göransporten

Dunder-Karlsson och Blom har äntligen lyckats stjäla Pippis kappsäck med gullpengar! På sin flykt bort från Pippi springer de ut ur staden genom S:t Göransporten. Men vad de inte vet är att Pippi, Tommy och Annika är på äventyr i en luftballong, ganska precis ovanför dem i filmen Pippis ballongfärd.

Fiskargränd i Visby med rosor och domkyrkan

13. Fiskargränd

Syrliga karameller, geléhallon och lakritsbåtar. Vilka vill inte hellre ha det än skolmat? Här låg godisbutiken som Tommy och Annika passerar på sin väg till skolan. Där är det ett måste att stanna en liten stund och fantisera om allt gott i avsnittet Pippi flyttar in i Villa Villekulla.

14. Specksgränd 18

Det är brist på sprattelgubbar och knallpulverpistoler. Men här, i det bruna huset på denna gata, råder Pippi bot på det och köper leksaker till alla barnen. Här grips också bovarna Dunder-Karlsson och Blom när de vill ta alla Pippis gullpengar i tv-serien.

15. S:t Hansgatan, Funcksgränd

Här ligger butiken där Pippi köper kläder till Tommy och Annika i filmen På Rymmen med Pippi Långstrump, så att de slipper gå runt i säckar. Men när de kommer ut ur butiken står polisen där och tar alla tre med till stationen för att tala allvar. Vet deras föräldrar verkligen om det här?

Ros i Visby innerstad

16. Rådstugugränd

Bakom det röda staketet ligger den bakgård där Pippi, Tommy och Annika ställer sig för att sjunga för att få ihop pengar till nya kläder. Men barnen får bara ihop 17 öre på sin sång och det räcker ju inte ens till en skjortärm, konstaterar Tommy i På Rymmen med Pippi Långstrump.

Platsen på Visborg där Pippihuset låg från början
Platsen på Visborg där Pippihuset låg från början

17. P18 Förvaltarbostad – Villa Villekulla

Sedan 1970-talet ligger Villa Villekulla på Kneippbyn, men när tv-serien gjordes stod faktiskt Villa Villekulla på militärområdet P18 och egentligen är huset en gammal förvaltningsbostad. Trädgården var mer vildvuxen här, men huset är sig likt före och efter flytten. Numera är det svårt att se trädgården då det byggs bostäder här.

18. Lågan och Kärringen

Går du ut genom Skansporten och följer Visborgsgatan fram kommer du till ett stort grönområde. Här hade Pippi picknick med Tommy och Annika bland de gamla kvarnarna Lågan och Kärringen i tv-avsnittet Pippi ordnar en utflykt. Det tycker vi också att ni ska ha. För vad är godare än kalla pannkakor med sylt om sommaren?

19. Kneippbyn

Och självklart är inget gotlandsbesök komplett för en Pippifantast utan att besöka det riktiga Villa Villekulla, som idag står på Kneippbyn Sommar- och Vattenland (öppet säsong).

Kneippbyn Sommar- och vattenland

Turistbyrån kan du hämta en gratis Pippikarta i pappersform.

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan