Tre personer promenerar på Fiskargränd i Visby

En dag i Visby

Har du bara en dag i Visby eller kanske bara några timmar? Visby ska självklart inte stressas igenom för staden har, trots att den inte är så stor, ett otroligt utbud. Bara världsarvet med dess delar är värt flera timmar och så finns det också ett fantastiskt utbud av både vanliga och ovanliga butiker, restauranger och caféer för alla smaker och vackra naturupplevelser, året runt. Här är platserna i Visby du inte bör missa!

Utsikt från Almedalen i Visby
snö i almedalen

Almedalen

Almedalen var platsen för den medeltida hamnen, idag är det en vacker park med ankdamm och lekplats. Här hittar du också biblioteket och kongresshallen.

Det medeltida stenhuset Gamla apoteket i vintersol.
burmeisterska huset i sol

Strandgatan

Detta var den medeltida huvudgatan och här hittar du fortfarande flera medeltida packhus, t ex Gamla apoteket. Här ligger också Gamla residenset, Burmeisterska huset (båda från 1600-talet) och Gotlands Museum.

Modell över Hansestaden Visby på Fornsalen

Gotlands museum med Fornsalen

På vårt fina kulturhistoriska museum hittar du allt från bildstenar till världens största vikingatida silverskatt, se Gotlands historia från stenålder till nutid. Har du bråttom kan du gå igenom museet på en timme men här kan du lätt spendera betydligt längre tid. Öppet året runt.

Gotlands Museum Fornsalen
kruttornet i snö

Kruttornet

Nordens äldsta profana byggnad och också den äldsta delen av ringmuren. Kruttornet byggdes som en fristående kastal på 1100 talet och har fått sitt namn av att det användes som krutförråd under 17- och 1800-talet. Tornet användes också som fängelse under 16- och 1700-talet.

Kruttornet
Tre personer promenerar på Fiskargränd i Visby

Fiskargränd

Missa inte att titta in på den här pittoreska lilla gränden som är full av rosor under sommaren och hösten.

Lusthuset i Visbys botaniska trädgård i sommargrönska.

Botaniska trädgården

I denna vackra trädgård hittar du, för vårt land, ovanliga växter som trivs i den av ringmuren skyddade miljön. Missa inte det exotiska näsduksträdet och rosariet. Botaniska trädgården anlades 1855 av sällskapet De Badande Wännerna (DBW).

DBW:s Botaniska trädgård
Utsikt över ringmuren från Väktargången

Väktargången

Via den rekonstruerade väktargången kommer du upp i ett av ringmurens torn med fantastisk utsikt över Östersjön, innerstaden och Nordergravar.

S:t Nicolai ruin (Kultudralen)

En av Visbys stora och vackra kyrkoruiner från medeltiden som också används som bland annat konsertlokal.

S:t Nicolai ruin
Visby ringmur och dalmanstornet på försommaren
Visby ringmur i snö med dramatiska moln på himmelen.

Visby ringmur

Den välbevarade ringmuren började byggas på 1200-talet och färdigställdes på 1300-talet. Muren är 3,44 km lång och det går bra att gå runt den eller innanför den, en promenad på ca 45-60 minuter. Har du ont om tid kan du sikta in dig på att se Norder- och Östergravar från utsidan, perfekt för dig som vill ta fina bilder som ett minne av Visby.

Visby Ringmur
Utsikt över Hansestaden Visby från Klinten.
Visby i snö, utsikt från Kyrkberget

Klinten och Kyrkberget

Kvarter med små, söta hus från 1700- och 1800-talet och blommande gränder. Tidigare var det här stadens fattiga bodde. Vid grönområdet ovanför Domkyrkan hittar du en av Visbys bästa utsiktsplatser.

S:ta Maria domkyrka

Domkyrkan

Missa inte ett besök i vår vackra domkyrka S:ta Maria vars äldsta delar är från slutet av 1100-talet. Öppen året runt.

S:ta Maria domkyrka
Nattliv på Stora torget i Visby
kyrkoruinen Sankta Karin på Stora torget i Visby

Stora torget och S:ta Karins kyrkoruin

Vid stora torget hittar du barer, restauranger, nattklubbar och under sommaren även torghandel. På torget ligger även vackra S:ta Karins kyrkoruin som är öppen för besök delar av året.

S:ta Karins kyrkoruin
Affärsgatan Adelsgatan i Visby

Shopping

Vill du handla med dig något fint hittar du de flesta butikerna längs Adelsgatan, Hästgatan, S:t Hansgatan och Östercentrum. Allt från små och ovanliga butiker till de stora kedjorna.

Butiker i Visby
Restaurang i Visby

Mat & dryck

Vill du äta något typiskt gotländskt ska du välja något med lamm. Vi har också lokala smaksättare som tryffel, ramslök och kaip. En populär efterrätt är saffranspannkaka med vispgrädde och salmbärssylt. Många restauranger hittar du vid Donners plats, Strandgatan, Wallers plats och Stora torget. Visby är förmodligen Sveriges krogtätaste stad och väldigt många har öppet året runt.

 

Mat & dryck

Fiskargränd i Visby med rosor och domkyrkan

Mysiga hotell i Visby

Fråga oss om Gotland!

Turistbyrån

Ring, maila eller besök oss. Vi svarar på dina frågor om Gotland, tipsar och inspirerar.

0498-20 17 00 info@gotland.se
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan