Stångaspelen

En gutnisk miniolympiad och folkfest!

10-14 juli 2024

I juli månad varje år äger Stångaspelen rum, ett evenemang som startade för nästan 100 år sedan, 1924. Spelen består av de traditionella idrotterna varpa, pärk, gutnisk femkamp, stanggstörtningg (stångstörtning), Tossing the caber samt gutniska lekar. Detta är årets höjdpunkt för de gutniska idrottsutövarna, som kämpar under hela fem dagar på den legendariska arenan Stangmalmen på södra Gotland påhejade av gotlänningar och besökare.

Varpa

Varpa är en idrott som alla kan utöva. Det finns två sorters varpor, stenvarpor och metallvarpor. Varpan kan i princip väga hur mycket som helst, men oftast mellan 0,5 – 5,0 kg. Kastbanorna är olika långa beroende på kön, ålder och eventuellt handikapp. Banan markeras med en sticka i var ända av banan. När man kastar varpan gäller det att få rotation på den så att den stannar så nära pinnen som möjligt.

Pärk

Bakpärk är ett gammalt bollspel som spelas i lag. Bollen skall slås med handen eller sparkas med foten, på volley eller efter första studs. Pärk spelas med en knytnävsstor boll som är gjord av garvat fårskinn, vars inre är gjort av hårt nystat ullgarn.

Gutnisk femkamp

I den gutniska femkampen, som är en utslagstävling, ingår fem gamla gotländska lekar. Första gren är Ränn’ i kämp (löpning), andra gren är Längdkast me’ stain (stenvarpa utan fingertag), tredje gren är Haug-stikel (höjdhopp), fjärde gren är Stanggstörtningg (Stångstörtning) och den femte och sista grenen är Ryggkast.

Stanggstörtningg

Gutnisk Stångstörtning inleds med att den tävlande bryter upp stången, vikten varierar mellan 16 och 26 kg, beroende på förmåga, till stötposition. Man trycker lilländan med höger hand och lyfter med vänster hand och med hjälp av knäet. Stången vilar mot axeln och under förflyttning fäller man stången framåt och sätter den med en knyck i rörelse framåt, uppåt. Den skall ta mark med storändan och sedan stjälpa över med lilländan framåt. Stången får ramla högst 45 grader från stötriktningen. Längden mäts från utstöts-platsen  till storändans nedslagspunkt.

Gutniska lekar

Exempel på gamla gutniska lekar är Herre på stangg (Herre på stång), Täm’ Stäut (Tämja oxe), Spark’ rövkrok (Sparka benkrok), Dräg’ hank (Dra handkavle) och Spark’ Bläistre (Sparka ögla).

Program och praktisk info

Missa inte dina favoritgrenar under Stångaspelen, här kan du läsa programtidningen digitalt!

 

 

Program

Försäljning på plats

Under Stångaspelen hittar du försäljning av mat, fika, godis, korv, glass mm på festplatsen.

Gul buss vid ringmuren

Res kollektivt till Stångaspelen

Till Stånga reser du enkelt och bekvämt med kollektivtrafikens busslinje 11.

Busstider

Fler platser att besöka runt Stånga

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan