/ Enholmen - Loreens val i Eurovision Song Contest!
Foto (Loreen): Charli Ljung

Enholmen - Loreens val i Eurovision Song Contest!

Spännande militärhistoria och vackert utflyktsmål på nordöstra Gotland

Publicerad 11 maj 2023

Du kanske är nyfiken på den gotländska ön som syns i Eurovision Song Contest? Loreen älskar Gotland och därför valde hon att visa Enholmen som sin svenska plats i tävlingen. Ön ligger på nordöstra Gotland, bara en kort båtresa från Slite och den har både en spännande historia och en fascinerande natur.

Enholmen befästes efter freden i Brömsebro 1645, Karlsvärds fästning med fem bastioner, den revs redan 1788. Ön användes sedan som plats för kolerasjukhus, men under Krimkriget befästes Enholmen igen. Två försvarsverk uppfördes 1858 och det är de som är synliga idag. Enholmen har varit bemannad under båda världskrigen och senare fanns här en hemlig minstation som stängdes på 1990-talet. Idag är det Statens Fastighetsverk som äger ön.

 

Fästningen på Enholmen och mycket blåeld
Försvarsverket från 1858 och hav av blåeld

 

Enholmen är en del av Slite skärgård, som faktiskt är Gotlands enda lilla arkipelag. En stillsam och vacker plats för den som vill komma bort från det ”gotländska fastlandet” för en stund. Det tar bara ca 30 minuter att gå runt ön, missa inte att spana in de små raukarna nedanför försvarsverket. Det finns ingen försäljning på ön så glöm inte att ta med matsäck!

Raukarna på Enholmen

 

 

Sommartid går det guidade turer från Slite hamn och dagliga turer från Slite Strandby.

Guidad tur till Enholmen

Båtturer från Slite Strandby

person som går pilgrimsleden från Roma till Dalhem
Vandra pilgrimsleden från Roma Kungsgård till Dalhem

En lagom lång vandring i vacker natur som med fördel kan kombineras med kulturupplevelser, lunch, fika och lite shopping.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan