/ Vandra från Visby till Högklint
Södra hällarna sett från ovan med klintkanter och turkost vatten

Vandra från Visby till Högklint

En varm eftermiddag i september testade vi att vandra från Turistbyrån på Donners plats till Högklint cirka 7 kilometer söder om Visby. En bra halvdagsvandring för dig som är i Visby och vill uppleva Gotlands säregna natur utan att använda bilen.

Publicerad 4 jun 2021
Skriven av Sofia

Vår vandring utgår från Turistbyrån på Donners plats och det tar ungefär 25 minuter att nå ingången till Södra Hällarnas naturreservat via Färjeleden, ett trevligare alternativ är att följa vägen mot kryssningskajen via Palissaderna och sedan gå den sista biten via Färjeleden. Har du tur går det gutelamm på bete nära ingången till reservatet.

Naturreservatet Södra Hällarna

På Södra Hällarna finns så gott som samtliga av öns naturtyper representerade som tallskog, lövskog, branta klintar med rasbranter, fossilrika stenstränder och sandstränder, uppspruckna hällar och alvarmarker, grottor och orkidéer. Vi valde att hålla oss uppe på klippkanten och följde den söderut, det finns dock flera trappor ner till stranden för den som önskar.

Klintkant på Södra Hällarna
Klintkant på Södra Hällarna

 

Genom att följa klinten kommer du så småningom till den mystiska Murgröneskogen, murgröna är Gotlands landskapsblomma.

Murgröneskogen på Södra Hällarna
Murgröneskogen på Södra Hällarna

 

Kneippbyn

Efter ett par kilometer tar naturreservatet slut och då är du framme vid Kneippbyn. Kneippbyn var i början av 1900-talet en kurort, men idag främst känt för att Villa Villekulla (originalhuset från filmerna om Pippi Långstrump) står här sedan 1970-talet. Runt huset har det byggts upp sommarland, vattenland och en resort. Vill du inte besöka sommarlandet men ändå  få en skymt av Villa Villekulla kan du kika genom staketet.

Från Kneippbyn fortsätter du hålla dig nära klippkanten via en stig som går genom skogen söder om boendeanläggningen. När stigen tar slut får du gå en stund på asfalterad väg tills du kommer fram till Fridhems pensionat som under 1800-talet var prinsessan Eugénies sommarresidens. Här finns ett sommaröppet café.

Klippan Högklint
Högklint når du via en kustnära stig

 

Fridhem och Högklint

Efter vägen över Fridhem svänger du in på Timjevägen och följer den kustnära stigen upp till Högklint. Högklint är en av Gotlands högsta klintar (48 meter), härifrån har du en magnifik utsikt över Visby och Östersjön. För den som önskar finns det en bra naturstig att följa, det finns även toalett. Från Högklint letar du dig ut på Ygnevägen som tar dig till landsväg 140. Vi valde att hoppa på buss 10 från stoppet vid Västerhejde bygdegård, men bussen har flera andra stopp längs med vägen och det går också att gå längs den säkra cykelvägen hela vägen tillbaka till Visby.

12 km
4 timmar

Buss 10 har många stopp på vägen om du vill ta buss i någon riktning.

Kafé Kubanen vid Lunds Allé i Västerhejde har ofta öppet på helger.

Sommartid finns det restaurang i Västerhejde (Lilla Bjers) och på Kneippbyn. Sommaröppna caféer finns vid LEVA Kungslador samt vid Fridhems pensionat.

Matbutik finns i Vibble vid väg 140 (öppen året runt) samt på Kneippbyn sommartid.

 

Man vid laptop i hemmiljö
Digitala hybrida möten på Gotland

På Gotland är vi väl rustade för att ta hand om ditt möte – både digitalt och fysiskt. Vi samarbetar med teknikbolag och mötesplatser som är redo att ta emot dig och dina mötesdeltagare när ni är redo. Kontakta oss redan idag för fri konsultation och rådgivning om hur ni ses tillsammans både digitalt och fysiskt.

Läs artikel

Warning: Undefined array key "page_promo_ingress" in /home/gotlandcom/gotland.com/releases/20240502121907/content/themes/gotland/templates/blocks/page_promo_block.php on line 9
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan