Ekonomiska stöd


Har du en idé eller ett behov av företagsutveckling som skulle kunna gynna Gotland och bidra till en positiv utveckling i samhället? Då kan ekonomiska stöd vara en passande finansieringform. Det finns flera olika organisationer som erbjuder ekonomiska stöd riktade till olika branscher och områden.

Finansiering utan krav på återbetalning?

Enkelt förklarat är ekonomiskt stöd en finansieringform utan krav på återbetalning i pengar. Däremot är det viktigt att förstå att de olika organisationer som ger ut ekonomisk stöd har fokus på regional eller branschspecifik utveckling, så kallade program. Det behöver du som söker vara medveten om och även kunna påvisa i din ansökan.

I vissa fall kan du som har ett företag få ekonomiskt stöd i form av kontanta medel men det vanligaste är att du får täckning för en tjänst eller produkt som man köper av en tredje part, exempelvis en konsult. I de fallen får företaget pengar först efter man har betalat för tjänsten, en form av utlägg kan man säga.

Vad kan man få stöd för?

Som företagare kan du vända dig till flera olika organisationer som erbjuder ekonomiska stöd. Alla stöd utgår från olika program som har ett syfte – att stödja specifika branscher, driva tillväxt eller omställning. Här är några programområden du kan söka inom.

Lär dig mer om ekonomiskt stöd

Var tydlig med ditt syfte

Var beredd på att presentera din idé och hur den bidrar till ett  specifikt programs mål. Det är viktigt att förstå att godkända ekonomisk stöd eller “projektpengar” innebär en kravställning från den organisation som delar ut medel. 

Ett vanligt sätt att arbeta med ekonomiska stöd är sk. programlogik. Det innebär att den som ansöker om medel på ett tydligt sätt ska kunna beskriva hur insatserna leder till en önskad förändring eller förflyttning och hur detta skapar gynsamma effekter, både på kort och lång sikt.

Ekonomiska stöd ska inte sökas för att finansiera ordinarie verksamhet.

 

Nationella organisationer som erbjuder ekonomiskt stöd

Tillväxtverket

Vinnova

Jordbruksverket

Om du är osäker på om du är berättigad att få bidrag eller på kriterierna för ditt företag är det bästa du kan göra att ta kontakt och prata med någon om din situation. Ta kontakt med din region, stödorganisationer eller rådgivare.

Vanliga frågor om ekonomiska stöd

Hur påbörjar jag en ansökan?

Inläsning

Syfte och mål

Partners och samarbeten

Projektplan och ekonomisk plan

Fokus på hållbarhet

Din affärsplan

Bolagsformalia

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan