Ett levande världsarv

Sedan urminnes tider har Gotland varit den självklara länken mellan nutid och dåtid. Överallt på ön kan man ännu finna spår från flera hundra år tillbaka i tiden. Gotland är en modern destination med en fascinerande levande historia i ett världsarv. Många fynd har man hittat från olika tidsåldrar alltifrån bildstenar till skatter mer om dessa finns att veta på t ex Gotlands Museum eller Bungemuseet, besöksinformation till dessa finns här intill.

Medeltida Gotland

Gotlands största medeltida byggnation är Visby ringmur, men det är långt ifrån den enda. Över hela ön finns mängder med byggnader, ruiner och andra lämningar som berättar om livet på ön under medeltiden. Medeltidsveckan är ett årligt återkommande evenemang och en folkfest för hela familjen. Vecka 32 går den av stapeln och du kan välja att själv delta eller strosa runt och ta in alla intryck. Förutom föredrag och utställningar är det populärt att besöka marknaden och tornerspelen där riddarna gör upp på hästryggen i hisnande fart.

I vikingarnas fotspår

Det råder inget tvivel på att Gotland fungerade som en central knutpunkt i Östersjön under vikingatiden. Handeln skedde med folk från många spridda platser nära som långt bort. Vid utgrävningar har det bland annat hittats föremål från den europeiska kontinenten och arabiska Kalifatet. Mest häpnadsväckande är de stora silverskatterna som har blivit kända över hela världen. Det finns många lämningar runt om på ön som du själv kan besöka. Det handlar främst om delar av gårdar och gravfält.

Minnen från forntiden

Den gotländska historien har lämnat spår efter sig som är 10 000 år gamla. Några av Sveriges äldsta kända gravar finns här. Under forntiden var klimatet annorlunda från idag. Det var varmare, fuktigare och vintrarna mildare. Människorna bosatte sig inte permanent på en plats utan levde längst kusterna där de fiskade och jagade. Stora Förvar på Stora Karlsö är en plats där många fynd har hittats, och är öppen för besökare.

Världsarvsstaden Visby

Hansestaden Visby skrevs in på UNESCOs världsarvslista redan 1995. Stadsmuren som omgärdar innerstaden och de många kyrkoruinerna som har bevarats har blivit ett signum för Visbys stadsbild. Den största av ruinerna heter Sankta Karin kyrkoruin och finns att besöka på Stora torget. Ringmuren är ca 3,5 km lång, har över 50 torn och omges av vallgravar. Ursprungligen byggdes den som skydd både mot utländska fiender, men även mot den egna landsbygden.

Kyrkornas ö

S:ta Maria domkyrka

Ett av Visbys mest kända landmärken är Sankta Maria domkyrka.

I Sveriges kyrktätaste kommun är det aldrig mer än tio minuters bilkörning mellan kyrktornen. I var och en av Gotlands 92 socknar finns det en verksam medeltida kyrka. Ett av Visbys mest kända landmärken är Sankta Maria domkyrka. Hon står ensam i dag men så har det inte alltid varit. Vandra genom stadens gränder bland klättrande rosor och se hur murgrönan breder ut sig och ger liv åt de många kyrkoruinernas fasader. Mer information om kyrkorna hittar du på Visby Stift.