Gotlandsexperterna tipsar - Norra Gotland

Norra Gotland är känt för sitt karga landskap, storslagna raukområden och vackra kuststräckor, här kommer våra tips:

Lickershamn

Lickershamn är ett fiskeläge i en vacker vik omgiven av klintar med sandstrand och klapperstensstrand. Här i naturreservatet Jungfruklint står Gotlands högsta rauk Jungfrun högt uppe på klippkanten. Du kan även passa på att köpa rökt fisk i den lilla fiskboden.

Tingstäde Träsk

Gotlands näst största insjö. På träskets botten finns resterna av Bulverket, en byggnation från 1100-talet.

Tingstäde träsk

Bästeträsk

Området är ett spännande naturreservat, och själva sjön är Gotlands största insjö – perfekt för ett dopp!

Blå Lagunen

Vackert kalkbrott med turkost vatten, populär badplats på sommaren.

Blå Lagunen i Ar

Bläse 

Här hittar du charmiga Bläse Kalkbruksmuseum där stenindustrin på ön skildras. Missa inte att ta en tur med stentåget och spana in det vackra konstverket på stenstranden nedanför museet.

Stranden i Bläse

Bungemuseet

Ett av landets största friluftsmuseer. Här finns även butik och ett café där du kan njuta av bland annat saffranspannkaka i historisk miljö!

Bildstenar på Bungemuseet

Digerhuvud & Langhammars

Sveriges största raukområde och en riktigt häftig plats för såväl vuxna som barn. Hur många raukar kan ni räkna? Här finns fler hundra…

Gamle Hamn

Gamle Hamn är ett naturreservat med raukar och fornlämningar från Vikingatiden, här hittar du öns kanske mest välkända rauk  ”Kaffepannan” eller ”Hunden” som den också kallas.

Helgumannens fiskeläge

Gammalt och charmigt fiskeläge på Fårö, perfekt för ett picknickstopp.

Helgumannens fiskeläge

Sudersand

En av Gotlands och Sveriges vackraste sandstränder. Populär och barnvänlig badstrand under sommaren men också perfekt för en frisk höstpromenad.

Sudersand

Bungenäs

Ett gammalt avsides militärt område som är bilfritt, strax öster om Fårösund. Cykla eller promenera på en grusväg som går genom lammhagar ner till Bungenäs matsal och Kalkladan restaurang och bar.

Lergrav

Här finns stora områden med raukar, ett mysigt fiskeläge samt Lergrav Fisk & café. Unna dig en tallrik rökta räkor på bryggan!

Furillen

Säregen natur, strandliv samt en gammal kalkstensfabrik som nu inrymmer designhotell gör detta till en unik plats på ön – väl värt ett stopp!

Den gamla kalkstensfabriken på Furillen

Bra att veta:

Färjan till Fårö går varje hel och halv timme från Fårösund året runt, när det är många som vill åka under sommaren går färjorna oftare. Turlista Fåröfärjan

Vill du besöka norra Gotland utan bil går det bussar till vissa platser, här hittar du turlista.

Vill du hyra cykel på norra Gotland kan du göra det i Slite och Fårö (sommartid). Det går även bra att hyra cykel i Visby och ta med på bussen (max 2 cyklar per buss).

I appen Öppet Gotland kan du lätt se vilka matställen, sevärdheter, butiker mm som har öppet.

 

Gotlandsexperterna

  • Renate

  • Sofia