Guide

Försommar på Gotland 2024

Det finns många fördelar med att besöka Gotland under vår och försommar. För det första så är det makalöst vackert med alla blommor och grönska och för det andra så slipper du trängas med så många andra på besöksmål, naturreservat, butiker och stränder. I den här guiden tipsar vi om några upplevelser och besöksmål du inte ska missa!

Publicerad
21 februari 2024
Senast uppdaterad
31 maj 2024
Dela
 
Tordmule på Stora Karlsö
Brygga på Stora Karlsö
Färjan på Stora Karlsö

Karlsöarna

Utanför Gotlands västkust ligger Stora och Lilla Karlsö, en oförglömlig naturupplevelse med Östersjöns största fågelberg, blommande alvarängar och historia med flera spännande stenåldersgrottor. I maj och juni häckar tusentals sillgrisslor och tordmular på klipporna. Det är möjligt att besöka Stora Karlsö från 3 maj.

Stora Karlsö

Hitta ut!

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Mer info kommer!

 

Premiär för Hittaut på Gotland under Outdoor-veckan
kvist med blommor på bord
Ramslök i gotländskt änge

Primörer

Vad sägs om nyskördad sparris eller ramslök? Varför inte göra ett besök på någon av de många gårdsbutiker som finns runt om på Gotland. Här kan du botanisera bland de bästa primörerna för säsongen, få tips och bli inspirerad direkt av odlaren. Många av öns restauranger har såklart också primörer och andra gotländska godsaker på menyn.

 

Mat & dryck

Lummelundagrottan

Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat ett café och en vacker naturstig. Öppet dagligen från 1 maj.

Lummelundagrottan

Fiskens dag 1/6

Fiskens dag är en heldag för hela familjen med syftet att utbilda, upplysa och låta allmänheten ta del av vad som finns att erbjuda runt fisket i Östersjön.

Fiskens Dag i Ronehamn

Allmogebåtens dag 6/6

En-, två- och tremänningar, toskbatar, flatäskar, nät, fiskare, dragspel, gjån, klobbar, hallar u mik mair…  Prova på att segla eller ro, se Fiskerimuseets unika samlingar , segeltävling och kaffeservering.

 

Allmogebåtens Dag
Orkidé i gotländskt änge

Orkidéernas tid

Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter orkidéer. Ett tips är att besöka något av våra många ängen eller naturreservat, du lär med stor sannolikhet hitta en eller flera orkidéer.

Guide till Gotlands Ängen

Fira nationaldagen!

Här tipsar vi om nationaldagsfiranden runt om på Gotland.

 

Fira nationaldagen på Gotland

Gotlands Orgeldagar 6-9/6

Gotlands Orgeldagar 2024 genomförs 6-9 juni i vår vackra domkyrka Sankta Maria och flera andra gotländska kyrkor.

Gotlands Orgeldagar
Foto på Ingemar Bergman på Bergmancenter

Bergmancenter

På Bergmancenter finns det både tillfälliga och permanenta utställningar kring Ingmar Bergmans arbete med film, teater och andra medier. Här får besökare lära sig mer om en av världens mest betydande filmskapare, vars karriär sträckte sig över 65 år och fler än 500 verk.

Bergmancenter

Vamlingbo Prästgård

Här hittar du Museum Lars Jonsson med aktuella utställningar av konstnären själv. Granne med museet ligger naturum Gotland, här får hela familjen lära sig mer om öns djur och natur. Det finns även en vacker trädgård och café.

Vamlingbo prästgård
Blommande rapsfält om våren på Gotland

Underbara rapsfält

Det blir en riktig färgfest när den gula rapsen blommar i maj och början av juni, så vackert!

En sandstrand i nationalparken Gotska Sandön

Gotska Sandön

Mitt ute i Östersjön norr om Fårö ligger nationalparken Gotska Sandön. Detta paradis med kristallklart vatten, mäktiga sanddyner och orörd natur är en fantastisk plats att bara vara några dagar och njuta av lugnet. Öppnar för säsongen 24 maj.

Gotska Sandön
Personer går på guidad tur innanför ringmuren i Visby
grupp av människor utanför Visby ringmur

Guidade turer

Följ med en kunnig guide och lär dig mer om Visbys spännande historia eller öns fascinerande natur. Håll utkik på vår sida om guidade turer efter aktuella datum.

Guidade turer

Bungemuseet

På friluftsmuseet Bungemuseet kan du se hur både människor och djur bodde förr. Upptäck de unika bildstenarna och gårdarna från 1600-, 1700-, och 1800-talet. Bungemuseet öppnar för säsongen 9 maj.

Bungemuseet
person går längs Tofta Strand
Utsikt över havet vid vackra Klintkustleden på nordvästra Gotland

Vandra

Vår och försommar är en underbar tid att vandra med blommor och fågelsång som sällskap. Prova någon av de längre lederna eller de kortare slingorna som ofta finns i naturreservaten.

Friluftsliv & natur
Den långa sandstranden vid Sudersand på Fårö

En dag på stranden

Tänk att ha en underbar sandstrand nästan helt för dig själv…. Med Geabkollen (start 15 maj) kan du lätt ta reda på både luft- och badtemperatur.

Strandhäng och bad
Raukar och stenstrand

Rauksafari

Raukarna är lika spännande året runt. I vår guide får du bekanta dig med tio kända raukområden på Gotland, från Hoburgen i söder till Langhammars i norr. Hur många hinner du med?

Tio raukområden på Gotland
Lamm på södra Gotland
Kvinna med lamm i famnen
Pojke med lamm

Gulliga och ulliga lamm och lammungar

På Gotland bor det många lamm och lammungar (så säger vi här på ön), det finns faktiskt fler lamm än människor till och med. Ett tips är att besöka någon av öns många, härliga lammgårdar.

Naturnära boenden

Roliga aktiviteter

Mysiga matställen

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan