Guide

Vår och försommar på Gotland

Det finns många fördelar med att besöka Gotland under vår och försommar. För det första så är det makalöst vackert med alla blommor och grönska för det andra så slipper du trängas med så många andra på besöksmål, naturreservat, butiker och stränder. I den här guiden tipsar vi om några upplevelser och besöksmål du inte ska missa!

Publicerad
3 May 2022
Dela
 
Tordmule på Stora Karlsö
Brygga på Stora Karlsö
Färjan på Stora Karlsö

Karlsöarna

Utanför Gotlands västkust ligger Stora och Lilla Karlsö, en oförglömlig naturupplevelse med Östersjöns största fågelberg, blommande alvarängar och historia med flera spännande stenåldersgrottor. I maj och juni häckar tusentals sillgrisslor och tordmular på klipporna.

Visbydagen & Kultur i natten

Programhelg med massor av kultur och shopping i världsarvsstaden Visby!

Visbydagen & Kultur i natten 2023

Öppna Ateljéer

Över hundra konstnärer, konsthantverkare och formgivare runt om på ön öppnar sina  ateljéer och verkstäder för besök under Kristi Himmelfärdshelgen 18-21 maj 2023.

Öppna Ateljéer
färsk sparris
kvist med blommor på bord
Ramslök i gotländskt änge

Primörer

Vad sägs om nyskördad sparris eller ramslök? Varför inte göra ett besök på någon av de många gårdsbutiker som finns runt om på Gotland. Här kan du botanisera bland de bästa primörerna för säsongen, få tips och bli inspirerad direkt av odlaren. Många av öns restauranger har såklart också primörer och andra gotländska godsaker på menyn.

 

Mat & dryck
Fisk på tallrik
Näbbgäddor

Fiskens dag 21/5 (2022)

2022 arrangerades Fiskens Dag i Ronehamn på sydöstra Gotland. En dag för dig som gillar fisk och fiske!

Fiskens Dag i Ronehamn

Lummelundagrottan

Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat ett café och en vacker naturstig.

Lummelundagrottan
Orkidé i gotländskt änge

Orkidéernas tid

Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter orkidéer. Ett tips är att besöka något av våra många ängen eller naturreservat, du lär med stor sannolikhet hitta en eller flera orkidéer.

Guide till Gotlands Ängen

Barnens kulturfestival

En härlig dag på Stelor i Västergarn, fylld av musik, akrobatik, teater, och sagor. Karl Petters orkester, Vinga på villovägar och mycket annat. 15 maj (2022).

Barnens kulturfestival
Foto på Ingemar Bergman på Bergmancenter

Bergmancenter

På Bergmancenter finns det både tillfälliga och permanenta utställningar kring Ingmar Bergmans arbete med film, teater och andra medier. Här får besökare lära sig mer om en av världens mest betydande filmskapare, vars karriär sträckte sig över 65 år och fler än 500 verk.

Bergmancenter

Vamlingbo Prästgård

Här hittar du Museum Lars Jonsson med aktuella utställningar av konstnären själv. Granne med museet ligger naturum Gotland, här får hela familjen lära sig mer om öns djur och natur. Det finns även en vacker trädgård och café.

Museum Lars Jonsson och Vamlingbo Prästgård

Underbara rapsfält

Det blir en riktig färgfest när den gula rapsen blommar i maj och början av juni, så vackert!

Gotska Sandön

Mitt ute i Östersjön norr om Fårö ligger nationalparken Gotska Sandön. Detta paradis med kristallklart vatten, mäktiga sanddyner och orörd natur är en fantastisk plats att bara vara några dagar och njuta av lugnet.

Gotska Sandön

Guidade turer

Följ med en kunnig guide och lär dig mer om Visbys spännande historia. Håll utkik i vår evenemangskalender efter aktuella datum.

Evenemang

Bungemuseet

På friluftsmuseet Bungemuseet kan du se hur både människor och djur bodde förr. Upptäck de unika bildstenarna och gårdarna från 1600-, 1700-, och 1800-talet. Bungemuseet öppnar för säsongen 14 maj.

Bungemuseet
person går längs Tofta Strand
klint och hav

Vandra

Vår och försommar är en underbar tid att vandra med blommor och fågelsång som sällskap. Prova någon av de längre lederna eller de kortare slingorna som ofta finns i naturreservaten.

Friluftsliv & natur
Raukar och stenstrand

Rauksafari

Raukarna är lika spännande året runt. I vår guide får du bekanta dig med tio kända raukområden på Gotland, från Hoburgen i söder till Langhammars i norr. Hur många hinner du med?

Tio raukområden på Gotland
Lamm på södra Gotland
Kvinna med lamm i famnen
Pojke med lamm

Gulliga och ulliga lamm och lammungar

På Gotland bor det många lamm och lammungar (så säger vi här på ön), det finns faktiskt fler lamm än människor till och med. Ett tips är att besöka någon av öns många, härliga lammgårdar.

Evenemangstips

Roliga aktiviteter

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan