Hållbarhet i fokus

Här är strävan mot ökad hållbarhet en självklarhet

På Gotland arbetar vi ständigt med att bli mer hållbara. Vi tar våra gemensamma utmaningar vad gäller klimat och miljö på stort allvar. Vi må vara en ö – men vi är inte isolerade. Lokalproducerade råvaror, fossilfria transporter, hållbar energiförbrukning och ekologisk odling är exempel på vad vi gör för att bevara och utveckla Gotland. Vi är dessutom utsedda till energipilot av regeringen – det vill säga att vi ska gå före i energiomställningen i Sverige.

Vi är många som bor och verkar på Gotland och som arbetar hårt med dessa frågor. Nedan vill vi visa några exempel. Vi vill även be er som besöker Gotland att ta ert ansvar genom att:

  • Var sparsam när du använder vatten, vårt grundvatten är begränsat.
  • Plocka upp skräp efter dig, plast hamnar lätt i natur och hav.
  • Handla lokalproducerat och stöd gotländska producenter som arbetar för hållbar produktion.
  • Sopsortera enligt de anvisningar som gäller på Gotland.

MAT OCH DRYCK

Vi gotlänningar har alltid värdesatt det lokalproducerade. Det finns många genuina caféer, restauranger och gårdsbutiker att upptäcka där du kan köpa inhemska livsmedel direkt från odlaren. Här nedan får du några tips på hållbara matupplevelser. Det finns många fler.

Lilla Bjers

Krakas Krog

Stelor

Gåsemora Gårdskrog

Smakrike

Restaurang ROT

Tuppens krog

Gula Hönan

Ardrebo

Gårdsbutiken Hulte Eko

Gotlanders Ekogård

HOTELL OCH BOENDE

På Gotland finns många exempel på hotell och pensionat som lägger stor vikt vid att genomföra mera hållbara sätt att driva sina anläggningar på. Det handlar om allt från fossilfria transporter och förnybar elförsörjning till sopsortering och kravmärkt mat. Hitta din egen favorit, här är några tips att börja med.

Hotell S:t Clemens

Clarion Hotel Visby

Best Western Strand hotel

Stelor

Surflogiet

STF Visby/Rävhagen

 NATURRESERVAT

Runt om på Gotland finns ca 150 naturreservat. Karga kuster, örtrika ängen, våtmarker och skogar med unik karaktär finns över hela ön. Gotlands milda klimat och kalkrika berggrund har gett förutsättningar till en mycket rik och ofta särpräglad flora. Här finns också många bra platser för fågelskådning. Upptäck gärna den gotländska naturen men tänk på att minimera ditt eget fotavtryck.

 Naturreservat

UTFLYKTER OCH AKTIVITETER

På Gotland behöver man inte leta speciellt länge för att upptäcka fantastiska naturupplevelser och utomhusaktiviteter. Många är vi som upptäckt ön på cykel, solbadat på underbara stränder, besökt museer, utövat olika aktiviteter eller besökt en av öns många loppisar. De flesta aktiviteterna är både hållbara och gratis.

Här är några tips:

Vandra från Visby till Högklint

Cykla i Östergarn

RESA TILL GOTLAND

Både flyg och färjor blir allt mer hållbara alternativ för dig som ska resa till Gotland. Destination Gotland har två färjor som drivs helt med naturgas vilket sänker CO2-utsläppen med 20%. Visby Airport är helt fossilfri. Med SAS kan du klimatkompensera genom att köpa biobränsle vid bokningstillfället. Här kan du läsa mer om de hållbarhetsarbeten som pågår.

Färja

Destination Gotland

Flyg

Visby flygplats

Swedavia

SAS

 

RESA INOM GOTLAND

Oavsett hur du föredrar att färdas finns det flera hållbara sätt att utforska Gotland på. Med kollektivtrafiken når du hela ön. Upptäck ön på cykel som du antingen hyr på plats eller enkelt tar med dig på färjan. Eller föredrar du kanske att hyra en elbil hos E-Go i Visby?

Åka buss

Hyra cykel

Elbilar:  E-go

Laddstationer för elbil

Hyrbilar:

OKQ8

Hertz

AVIS

 

OM GOTLAND SOM REGION INOM MILJÖ OCH HÅLLBARHETSARBETE

Gotland har ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Det finns ett stort antal initiativ och projekt såväl inom Länsstyrelsen som Region Gotland. Nedan kan du läsa mer om några av dessa:

Länsstyrelsens miljömålsarbete

Ekokommun Gotland

Mer information om det övergripande miljöarbetet på Gotland idag:

Energipilot Gotland – Sverige ska senast år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Gotland är utvalt som pilotområde för att gå före i omställningen till ett hållbart energisystem.

Vindkraft – Enl. beräkningar kommer 50% av den el som Gotland gör av med från vindkraften.

Solkraft – Gotland lämpar sig utmärkt för produktion av solel då mängden solinstrålning är lika god som i södra Tyskland.

Biogas – Vi har en omfattande produktion av biogas på Gotland, Region Gotland har ca 600 biogasbilar i sin bilflotta.

Återvinning – Region Gotland ansvarar för hantering av hushållssopor. Allt matavfall komposteras och används till biogasframställan. Allt brännbart avfall går efter grovsortering och nedflisning till Cementa i Slite.

Transporter – På Gotland finns en stor produktion av biogas och vindel, en idealisk förutsättning för en fossilbränslefri transportsektor. Här finns idag ca 700 biogasbilar och 200 elbilar!

Plast – Gotland plastbantar med målet att minska spridningen av plast till natur och hav och att göra Gotland till ett mer hållbart besöksmål

Prisbelönt arbete – Region Gotland har emottagit en rad fina utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete, bland annat Quality Innovation Awards innovationspris för behandling av deponigas samt Kemira-priset för sitt arbete med att säkra dricksvattenförsörjningen på ön.