Naturnära matupplevelser på Gotland

I Sverige är vi vana vid de möjligheter Allemansrätten ger oss. Att uppleva vår natur och att få plocka och äta av det finaste jorden ger oss så länge vi visar den respekt och förhåller oss till de regler som finns. På Gotland finns det många möjligheter att både tillaga och äta sin mat i naturen. Ibland kanske man till och med har plockat den alldeles i närheten av där man skall äta.

Edible country – upplev naturen och dess skafferi

En ny möjlighet på Gotland från 2020 är att boka något som kallas Edible Country. Detta är ett nationellt samarbete med Visit Sweden. Runt om i Sverige finns ett 20-tal specialbyggda bord – alla med fokus på att de är en del av naturen och man kan plocka hela eller delar av sin måltid i anslutning till platsen. På Gotland finns bordet i Salthamn.

The Edible Country är ingen vanlig matupplevelse, du och ditt sällskap lagar maten själva av de ingredienser ni antingen tagit med er eller plockat längs vägen enligt recept och instruktioner ni får vid ankomsten till Salthamn. Bordet står på en naturskön plats mellan skog och hav.

Bordet i Lummelunda

Alla är välkomna till bordet för att njuta av en härlig utomhuslunch eller en fika!

Klicka här för att boka matkorg och kolla att bordet är ledigt 

Gårdsbutiker och grillplatser

Att köpa färskt, närodlat och ekologist är också enkelt.
Varför inte göra ett besök på någon av de många gårdsbutiker som finns runt om på Gotland. Här kan ni botanisera bland de bästa primörerna för säsongen och kanske få tips och bli inspirerad direkt av odlaren.

Lilla Bjers, en av öns många gårdsbutiker

Det finns många platser runt om på Gotland som passar för både en enkel picknick eller en grillmiddag med tillbehör. Kanske i något av öns många ängen i något av våra 150 naturreservat? I både ängen och naturreservat finns det ofta arrangerade sittplatser och fasta grillplatser.

Grillplats vid Langhammars på Fårö

Här hittar du alla Gotlands naturreservat

Här hittar du Gotlands ängen

Här hittar du öns gårdsbutiker

Överallt på ön finns fina platser att upptäcka!