Så smakar Gotland

en blandning av doft, smak och hållbarhet

Upplev utsökta smaker och läckra råvaror som ger härliga minnen

Gotland är en ö full av smaker och dofter. Det milda klimatet, de många soltimmarna och den kalkrika jorden ger de bästa förutsättningar för många olika typer av råvaror.
Här finns bourgognetryffel, saffran, ramslök, rotfrukter, salmbär, sparris, jordgubbar, majs och hallon. Säsongen för fina primörer är sträcker sig över en stor del av året.

Gotländsk sparris

Runt om på ön hittar du mysiga caféer, stenugnsbagerier och restauranger i sköna omgivningar. Varför inte göra ett besök på någon av de många gårdsbutiker som finns runt om på Gotland. Här kan du botanisera bland de bästa primörerna för säsongen, få tips och bli inspirerad direkt av odlaren.

Ett uppskattat sommarminne, inte minst bland de yngsta i familjen, är att besöka ett fält med självplockning. Tänk att få plocka sina egna hallon, jordgubbar eller majskolvar, viss mängd av provsmakning måste väl ingå om man är liten.

Gotland har länge varit känt för råvaror av hög kvalité och därtill många restauranger för alla smaklökar, nu har även flera bryggerier och destillerier etablerat sig runt om på ön.
I dag finns över ett tiotal mindre ölbryggerier från norr till söder, de producerar ölsorter av många olika karaktärer – här finns något för alla smaker. Utöver öl finns det även tillverkning av whisky, gin och musterier, gemensamt för alla dessa är att de använder så många lokala råvaror som möjligt i sin produktion.

Edible country – en naturnära matupplevelse
En unik upplevelse finns i Salthamn och det bord som är en del av Edible country. Edible country är ingen vanlig matupplevelse – du och ditt sällskap plockar maten själva från naturen och tillagar sedan detta till en alldeles speciell måltid. Platsen för måltiden är det gedigna träbord som finns placerat i naturskön omgivning nära Salthamn. Recept, instruktioner och bokning av bordet kan hittar du HÄR

Edible Country, Foto: Karl Melander

Edible country är ett samarbete mellan Visit Sweden och 20-talet destinationer.

Tryffeljakt
Under hösten på Gotland kan man uppleva något unikt – tryffeljakt. På vissa platser i den gotländska myllan växer den högkvalitativa Bourgognetryffeln. Under en tryffeljakt får ni se hur en tryffelhund arbetar, lära er mer om tryffel, både var den växer och hur den bäst kan användas i mat. Under november uppmärksammas den gotländska tryffeln genom Tryffelfestivalen, här erbjuds tryffelseminarier, galamiddag, tryffelmarknad, After work mm.

Gotlands Tryffelfestival

Bokning av tryffeljakt

Gotländsk tryffel direkt från myllan

Våra hållbara tips på Gotland

Vi på Gotland har alltid värdesatt det lokalproducerade och varit måna om att vårda vår jord. Här nedan får du några tips på hållbara matupplevelser, men det finns såklart många fler att upptäcka!

Restauranger & caféer
Stelor
Lilla Bjers
Krakas
Restaurang Rot
Restaurang Fårögården
Tuppens krog
Gåsemora gårdskrog
Smakrike
Prima gård
Surflogiet
Ardrebo
Gula Hönan
Krusmyntagården

Bagerier
La Petite Patisserie
Själsö bageri
Linas Specialbageri
Bageri Bosarve
Tofta Strandbageri
Brödboden
Warfsholms bageri

Gårdsbutiker
Stafva gårdsbutik
Rone Smissarve
Kullshage bruk
Vägume kvarn
Lilla Bjers
Gotlanders Ekogård

Självplockning

Stora Tollby
Bärgården
Stenhuse gård

Bryggerier och destillerier
Snausarve gårdsbryggeri
Hop Shed Brewery
Burgsviks Bryggeri
Alskute Farm & Brewery
Gotlands Bryggeri
Gotland Whisky
Hellström Gin

Musteri
Halfvede Musteri