Topp tio på Gotland

Från den medeltida ringmuren till vackra Ekstakusten.

Från den medeltida ringmuren till vackra Ekstakusten. Vi har samlat några av Gotlands allra mest populära besöksmål, för dig som kanske inte varit på Gotland tidigare och som vill upptäcka platserna alla pratar om, platserna som gör Gotland till just Gotland.

Gotland är kanske mest känt för sina raukar, som härstammar från en tid när Gotland låg nära ekvatorn. Mycket har hänt sedan dess men raukarna står där än idag, stolta och starka minnesmärken från en svunnen tid. Världsarvet Visby är en annan självklar punkt på att-göra-listan, både som en sevärdhet i sig själv men också som kuliss till det myllrande folklivet.

Detta är självklart bara ett litet urval av vad ön har att erbjuda men det är en bra början. Dessutom kommer du med all säkerhet att hitta ytterligare upplevelser längs med vägen.

Hansestaden Visby

Visby är en typisk hansestad med ringmur, ett välbevarat gatunät och bebyggelse från medeltiden och framåt, med på världsarvslistan sedan 1995. Staden ser du bäst till fots, missa inte ringmuren, ruinerna, domkyrkan, Botaniska trädgården och Almedalen. Visby har också ett rikt utbud av mysiga restauranger, caféer och butiker.

GCB : Ta ert möte till Gotland

Hansestaden Visby från Almedalen.

Gotlands Museum – Fornsalen

På vårt fina historiska museum hittar du allt från bildstenar till världens största vikingatida silverskatt, se Gotlands historia från stenålder till nutid. Har du bråttom kan du gå igenom museet på en timme men här kan du lätt spendera betydligt längre tid. En bra start på Gotlandsvistelsen som passar för hela familjen. Öppet året runt.

Modell av det medeltida Visby på Gotlands Museum-Fornsalen.

Lummelundagrottan

Lummelundagrottan är en kartsgrotta i 400 miljoner år gammal silurkalksten belägen drygt en mil norr om Visby. En del av grottan visas för besökare. Vid en guidad visning får du veta hur berggrunden, grottan och droppstenarna bildats och hur grottan upptäcktes. Här finns även café, naturstig mm.

Droppstenar i Lummelundagrottan.

Langhammars 

I naturreservatet Langhammars på Fårö finns några av Gotlands mest kända och mäktigaste raukar, de är närmare 10 meter höga omgivna av klapperstensstrand och ett kargt landskap

Langhammars på Fårö

Sudersand

En av Gotlands absolut vackraste och längsta sandstränder är Sudersand som ligger på Fårö. Idealisk för barnfamiljer med mjuk len sand och långgrunt vatten. Restaurang, café, kiosk mm finns i närheten.

IMG_0273

Den kilometerlånga sandstranden vid Sudersand.

Närsholmen

Närsholmen är en halvö med ett öppet landskap som påminner om savannen, med bara enstaka enebuskar och tallar. Många olika fåglar och ovanliga växter finns på denna vackra plats.

Fyren på Närsholmen

 

Hoburgen

Där vägen tar slut vid Gotlands sydspets finns naturreservatet Husrygg med Hoburgen och den berömda Hoburgsgubben som under årtusenden har blickat ut över havet. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över Östersjön.

Stora Karlsö

Stora Karlsö med sina mäktiga klintar och dramatiska natur är häckningsplats för många olika fågelarter som tordmulor och sillgrisslor. Har du tur kan du få uppleva en ”hoppkväll” i juni-juli, då de nykläckta ungarna kastar sig från klipphyllorna ned till de väntande föräldrarna i vattnet. Stora Karlsö är även rik på orkidéer på försommaren. Hit tar du dig med båt från Klintehamn och guidad tur ingår i priset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stora Karlsö

Ekstakusten

Ekstakustens naturreservat sträcker sig från Djupvik till Hammarudden. Denna kuststräcka är en av Gotlands vackraste med utsikt mot Karlsöarna. I området finns även två fiskelägen, Djupvik och Kronvall.

Från Ekstakusten har du fantastisk utsikt över Karlsöarna

 

92 medeltida kyrkor

Med en medeltida kyrka i varje socken bör du åtminstone ha sett en innan du lämnar ön. Nästan alla kyrkor är öppna 15 maj – 15 september, vissa är öppna året runt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lärbro kyrka och kastal