Visby på 4 timmar

Vi har samlat det du inte får missa när du är i Visby. Hinner du med allting?

Har du bråttom? En del besökare som kommer till Visby har begränsat med tid men vill ändå uppleva  så mycket som möjligt av staden. Då är det smidigt att ha en guide som tar en till de allra viktigaste  platserna, så att man slipper leta sig fram. Den guiden har du framför dig.

Visby ska självklart inte stressas igenom för staden har, trots sin ringa storlek, ett otroligt utbud. Bara världsarvet med dess delar är värt flera timmar och då finns det ännu ett enormt utbud av både vanliga och ovanliga butiker, restauranger för alla smaker och vackra naturupplevelser.

Här är platserna i Visby du inte bör missa:

Almedalen

Almedalen var platsen för den medeltida hamnen, idag är det en vacker park med ankdamm och lekplats. Här hittar du också biblioteket och kongresshallen.

visby-almedalen-sommar

Almedalen, en populär plats för picknick och avkoppling.

Strandgatan

Detta var den medeltida huvudgatan och här hittar du fortfarande flera packhus, t ex Gamla apoteket. Här ligger också Gamla residenset, Burmeisterska huset och Gotlands Museum.

Liljehornska huset och Packhusplan vid Strandgatan i Visby

Gotlands museum med Fornsalen

På vårt fina historiska museum hittar du allt från bildstenar till världens största vikingatida silverskatt, se Gotlands historia från stenålder till nutid. Har du bråttom kan du gå igenom museet på en timme men här kan du lätt spendera betydligt längre tid. Öppet året runt.

Gotlands Museum

Kruttornet

Nordens äldsta profana byggnad och också den äldsta delen av ringmuren.

kruttornet

Kruttornet

 

Fiskargränd

Missa inte att titta in på den här pittoreska lilla gränden som är full av rosor under sommaren och hösten.

DSC03592

Fiskargränd i Visby

Botaniska trädgården

I denna vackra trädgård hittar du, för vårt land, ovanliga växter som trivs i den av ringmuren skyddade miljön. Missa inte det exotiska näsduksträdet och rosariet.

Botaniska trädgården i Visby

 

Väktargången

Via den rekonstruerade väktargången kommer du upp i ett av ringmurens torn med fantastisk utsikt över havet och Nordergravar.

IMG_0310

Utsikt från väktargången

S:t Nicolai (Kultudralen)

En av Visbys stora och vackra kyrkoruiner från medeltiden som också används som bland annat konsertlokal.

DSCF4395

S:t Nicolai ruin

Visby ringmur

Den välbevarade ringmuren började byggas på 1200-talet och färdigställdes på 1300-talet. Muren är 3,44 km lång och det går bra att promenera runt den eller innanför den. Har du ont om tid ska du sikta in dig på att se Norder- och Östergravar från utsidan om du vill ta fina bilder.

198-9879_IMG

Visby ringmur med Dalmanstornet

Klinten och Kyrkberget

Kvarter med små, söta hus från 1700- och 1800-talet. Från Grönområdet ovanför Domkyrkan hittar du en av Visbys bästa utsiktsplatser.

Utsikt från Kyrkberget

Domkyrkan

Missa inte ett besök i vår vackra domkyrka S:ta Maria vars äldsta delar är från slutet av 1100-talet. Öppen året runt.

195-9520_IMG

Visby domkyrka

Stora torget och S:ta Karins kyrkoruin

Vid stora torget hittar du barer, restauranger och torghandel under sommaren. På torget ligger S:ta Karins kyrkoruin som är öppen för besök delar av året.

162-6222_IMG

Stora torget med S:ta Karins ruin

Shopping

Vill du handla med dig något fint hittar du de flesta butikerna längs Adelsgatan, Hästgatan, S:t Hansgatan och Östercentrum.

SONY DSC

Shopping längs Hästgatan

Mat

Vill du äta något typiskt gotländskt ska du välja något med lamm. Vi har också lokala smaksättare som tryffel, ramslök och kaip. En populär efterrätt är saffranspannkaka med vispgrädde och salmbärssylt. Många restauranger hittar du vid Donners plats, Strandgatan, Wallers plats och Stora torget.

Gotländsk tryffel

 

 

Lista över offentliga toaletter i Visby maj-september