Har du sett årets julkalender "Kronprinsen som försvann"? Tycker du att vissa miljöer ser bekanta ut? Helt rätt, den är ju inspelad på Gotland! Med hjälp av den här guiden kan du lätt ta dig runt på ön i kronprinsens fotspår. Låt äventyret börja...
Foto: Baluba & SVT DRAMA
S:t Lars grundades i mitten av 1200-talet. Ruinen är hög och mäktig och känd för sina smala trappor och mystiska gångar i väggarna där man kunde förflytta sig till olika nivåer runt kyrkan.
Foto: Baluba & SVT DRAMA
Helge Ands kyrka byggdes omkring år 1200 och användes då troligen som samlingsplats för pilgrimer och korsfarare. Den här ruinen skiljer sig från de andra ruinerna i Visby då långhuset är åttkantigt i två våningar.
Foto: Baluba & SVT DRAMA
Kapitelhusgården från 1200-talet har sedan urminnes tider varit plats för fest och gästabud. Idag finns här en medeltida restaurang som är öppen under sommaren och vissa högtider som Medeltida jul.
Foto: Baluba & SVT DRAMA
Kruttornet är det äldsta tornet i Visby ringmur och byggdes redan på 1100-talet, alltså för nästan 1000 år sedan! Tornet har fungerat som försvarstorn till den medeltida hamnen, numera Almedalen, och även som krutförråd. Under 1600 – och 1700-talen fanns här en fängelsecell. Här dog lilla Fru Ingeborg år 1705 då hon av en annan kvinna i staden anklagats för trolldom och häxeri.
Foto: Baluba & SVT DRAMA
Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat ett café och en vacker naturstig.
Foto: Baluba & SVT DRAMA
Fantastiskt vacker stenstrand på nordvästra Gotland. Här kan du spana efter spännande fossiler eller grilla något gott med familjen vid den iordningställda grillplatsen.
Guide till inspelningsplatserna från den kända tv-serien och filmerna om Pippi Långstrump.
.