Guide

PÅSK PÅ GOTLAND

Välkomna våren och fira påsk på Gotland eller njut av några dagars lov och ledighet! I den här guiden har vi samlat en del av alla upplevelser på ön under den kommande påskveckan, för små och stora gotlänningar och besökare. Vi fyller på med tips i takt med att de trillar in!

Publicerad
15 March 2022
Dela
 

Den stora Påskmarschen

En marsch där vi klär ut oss till allt som hör påsken till. Alla utklädda barn får ett påskägg. Påskmarchen startade 1973 och rekordet i antalet påskkärringar är 4 034 – slår vi rekordet i år?

Påskmarschen 2022

Påskfestival

Påskfestival Gotland har som syfte att med olika konstnärliga uttryck förmedla påskens budskap både i kyrkor och i det offentliga rummet. I festivalen förenas såväl professionella musiker som amatörer, unga talanger och vuxna från Gotland och hela Norden.

Påskfestival Gotland
personer som tittar på konst

Gotländsk vårsalong

Gotlands Vårsalong är förmodligen den största och bredaste konstutställningen på Gotland. Möt Lärbro i påsk-skrud med tusen planterade påskliljor och missa inte att smaka de traditionsenliga våfflorna med sylt och grädde. Vårsalongen pågår 15-18 april.

Gotländsk vårsalong
Tre ägg

Påskmarknad på Ronnings 15/4

Påskmarknad i lantlig miljö i Grötlingbo på södra Gotland. Försäljning av ägg, valnötter, choklad, bröd, linser, must, knäckebröd, grönsaker, hantverk, påskpynt, stickat, luffarslöjd mm. Kaffe med hembakat. Äggmålartävling och ponnyridning.

Påskmarknad på Ronnings

Påsk på Gotlands Museum

På Gotlands Museum får du lära dig mer om Gotlands spännande historia, här finns bland annat världens största silverskatt från vikingatiden och en stor utställning om medeltiden. Missa inte heller roliga lekutställningen Skepp & Skoj. Årets påsklov har temat ”Barnens historia”. Hur levde barnen på stenåldern eller medeltiden egentligen?

Påsklovskul på Gotlands Museum
Roma klosterruin

Roma Kungsgård

På denna historiska plats hittar du inte bara en ståtlig, medeltida klosteruin utan även butiker, hantverk och ett mysigt café. Vill du även bege dig ut på en liten vandring kan vi rekommendera pilgrimsleden mellan Roma Kungsgård och Dalhem. Öppet 14-18 april.

Påsk på Café Grönhagen
Välkommen ombord på Gotlandståget

Påskdagståget

Ta en tur med Gotlandståget längs öns museijärnväg, här får du uppleva hur det var att resa förr i tiden när det ännu fanns tåg på Gotland. Tåget går mellan Dalhem och Roma Kungsgård på mellersta Gotland. Missa inte heller att göra ett besök på Jernvägsmuseet vid Hesselby station i Dalhem. Tåget går endast 17 april.

Gotlandståget i Dalhem

Påsklovsfiske och juniortävling

Prova på fiskelyckan med Sportfiskarna på Gotland som bjuder på fiskedag och juniortävling för barn och unga i Åminne på östra Gotland. 13-14 april.

Påsklovsfiske + juniortävling
Ramslök i gotländskt änge
Knoppar på träd
Blåsippor vid en rauk
krysslista
Barn och mormor skådar fåglar

Utforska naturen

Gotland har över 150 naturreservat, i Utflyktsguiden får du bekanta dig med flera av dem. Utflyktsguiden och krysslista över reservaten finns att hämta på Turistbyrån. Missa inte att njuta av hav av blåsippor, ramslök och fågelkvitter.

Friluftsliv & natur

Dubbe på Länsteatern

Missa inte föreställningarna Måne över Rosendal och Anna & Jacob Dubbe på vår proffsiga Länsteater. Välj mellan att se båda föreställningarna som paket eller var och en för sig.

Boka biljetter
barn klappar ett lamm

Gotlands djurpark

Gotlands största djurpark med zebror, kameler, surikater, vallaby, emu men även lite mer “vanliga djur” som hästar, åsnor, grisar, lamor med mera. Besök även Trollskogen som är en av Sveriges största klapphagar. Djurparken öppnar för säsongen 9 april.

Gotlands Djurpark

Loppisrunda

I den här guiden listar vi alla second hand-butiker i Visby och de är många. De har öppet året runt också!

Loppis, second hand och antikt i Visby

Grillat till lunch

Att laga mat utomhus är en rolig aktivitet för hela familjen! Runt om på ön finns många iordningställda grillplatser där du kan grilla året om. Några exempel på fina platser är: Galgberget, Strandpromenaden i Visby, Södra Hällarna, Högklint, Grogarnsberget, Folhammar, Langhammars, Sigsarve, Ireviken, Norderstrand, Ekstakusten och Langhammars.

Vamlingbo Prästgård

Här hittar du Museum Lars Jonsson med aktuella utställningar av konstnären själv. I prästgården finns också ett mysigt café och en vacker trädgård.

Äggjakt & holkbygge på naturum Gotland

Långt nere på södra Gotland, närmare bestämt i Vamlingbo, ligger naturum Gotland. Här får hela familjen lära sig mer om öns djur och natur. Missa inte att lyssna på fågeljukeboxen, hur många fågelläten känner du igen? I påsk blir det holkbygge, utställning (Gotlandsljus) och äggjakt.

Påsk på naturum Gotland
Barn som springer i ett änge på våren

Leta vårtecken i ett gotländskt änge

Det finns 190 ängar på Gotland. De är trevliga besöksmål för hela familjen för picknick och spaning efter vårtecken som fjärilar, vårblommor och myrstackar.

Hitta ditt favoritänge
Hitta ut-kartan

Hitta ut!

Leta checkpoins och upptäck spännande platser med nya Hitta ut-kartan. Kartan finns att hämta kostnadsfritt på Turistbyrån från och med 2 april.

burkar med mat och kvist på bord
Fyra barn klappar en tupp.

Hitta påskens alla godsaker och delikatesser

Upplev den härliga känslan av att handla allt till påskmiddagen eller det där lilla extra till påskägget direkt från producenten. Besök några av öns många gårdsbutiker!

Gårdsbutiker
Foto på Ingemar Bergman på Bergmancenter

Påskafton på Bergmancenter

Bergmancenter på Fårö har öppet på påskafton med aktiviteter för både stora och små som till exempel utställning, filmvisning, pyssel och påskäggsjakt. Öppet 16/4.

Påsk på Bergmancenter

Den osynliga tråden med Gotlands MusikalKompani

En musikal om mod och med djupaste allvar, glädje och humor i en starkt berörande blandning. Spelas på Wisby Strand med premiär på långfredagen.

Den Osynliga Tråden
appen öppet gotland

Vad är öppet?

Med appen Öppet Gotland får du full koll på var du kan äta, dricka, se och göra något på Gotland. Här hittar du restauranger, caféer, gårdsbutiker, hantverk, aktiviteter och butiker som har öppet just nu och den närmaste månaden.

Öppet Gotland
Nordergravar med ringmuren i april
två kartor

Guidade stadsvandringar

Under påskhelgen finns det flera guidade stadsvandringar som du hittar i vår evenemangskalender. Vill du hellre gå runt på egen hand finns det gratis stadsvandringskartor att hämta på Turistbyrån.

Alla evenemang

Stadsmysteriet

Öppna kuvertet och ge dig ut i Visby för att lösa mysteriet. Du kan lösa det det ensam eller i lag tillsammans med upp till fyra personer. Utmana ett gäng kompisar eller familjen. Passar de lite äldre barnen i sällskap med vuxna. Stadsmysteriet finns att köpa på Turistbyrån (obs! begränsat antal).

kyrkoruinen Sankta Karin på Stora torget i Visby

Påsköppet i Visbys ruiner

På skärtorsdagen öppnas portarna till tre av Visbys vackra ruiner, S:ta Karin, S:t Lars och Drottens ruin.

Fler evenemang under påsken

Middagar och menyer i påskens tecken

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan