Guide

PÅSK PÅ GOTLAND 2023

Välkomna våren och fira påsk på Gotland eller njut av några dagars lov och ledighet! I den här guiden har vi samlat en del av alla upplevelser på ön under den kommande påskveckan, för små och stora gotlänningar och besökare. Vi fyller på med tips i takt med att de trillar in!

Publicerad
14 February 2023
Senast uppdaterad
24 March 2023
Dela
 

Den stora Påskmarschen 6/4

En marsch där vi klär ut oss till allt som hör påsken till. Alla utklädda barn får ett påskägg. Påskmarchen startade 1973 och rekordet i antalet påskkärringar är 4 034 – slår vi rekordet i år?

Påskmarschen 2023

Påskfestival 6-10/4

Påskfestival Gotland har som syfte att med olika konstnärliga uttryck förmedla påskens budskap både i kyrkor och i det offentliga rummet. I festivalen förenas såväl professionella musiker som amatörer, unga talanger och vuxna från Gotland och hela Norden. 6-10 april 2023.

Påskfestivalen 2023

Påskmarknad i Grötlingbo 7/4

Påskmarknad i lantlig miljö med försäljning av ägg, choklad, knäckebröd, lammskinn och annat smått och gott. Grillad korv, fika, ponnyridning, påskäggsjakt, musikunderhållning med Dan u Kjell mm.

Välkommen till Påskmarknad på Ronnings
personer som tittar på konst
Personer ser på konst vid Vårsalongen i Lärbro

Gotländsk vårsalong 7-10/4

Gotländsk Vårsalong är förmodligen den största och bredaste konstutställningen på Gotland. Möt Lärbro i påsk-skrud med tusen planterade påskliljor och missa inte att smaka de traditionsenliga våfflorna med sylt och grädde!

Gotländsk vårsalong
Foto: Olof Segerberg, pressbild, Gotlands Museum

Påsk på Gotlands Museum

Under påsklovet är du välkommen att komma och pyssla på Fornsalen tillsammans med museets pedagoger. 13-14 april kan du också bygga en möjlighetsmaskin! Dessutom finns det ju såklart  massor av spännande att utforska och den roliga lekavdelningen Skepp & Skoj.

Påsklovspyssel på Fornsalen

Getter och ost

Lär dig mer om gårdens ostproduktion och träffa getterna och deras gulliga små killingar (måste förbokas).

Easter Special: Meet the goat kids, experience our farm, and taste our cheeses
Välkommen ombord på Gotlandståget

Påskdagståget

Ta en tur med Gotlandståget längs öns museijärnväg, här får du uppleva hur det var att resa förr i tiden när det ännu fanns tåg på Gotland. Tåget går mellan Dalhem och Roma Kungsgård på mellersta Gotland. Missa inte heller att göra ett besök på Jernvägsmuseet vid Hesselby station i Dalhem. Tåget går endast 9 april 2023.

Påskdagståget

Lummelundagrottan 6-9/4

Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat en vacker naturstig.

Lummelundagrottan

Sjung i påsk

Körworkshop i Vamlingbo där deltagarna får en härlig sånguppvärmning, göra sångimprovisationslekar och lära sig två sånger. Du som vill vara med bör ha sjungit i kör någon gång tidigare men behöver inte ha mycket erfarenhet eller kunna läsa noter.

Sjung i PÅSK Vamlingbo Kulturscen – Museum Lars Jonsson
Ramslök i gotländskt änge
Knoppar på träd
Blåsippor vid en rauk
Kvinna i vinterkläder ligger på sanden på en strand en solig vårvinterdag
krysslista över Gotlands naturreservat
Barn och mormor skådar fåglar på Gotland

Utforska naturen

Gotland har över 150 naturreservat, i Utflyktsguiden får du bekanta dig med flera av dem. Utflyktsguiden och krysslista över reservaten finns att hämta på Turistbyrån. Missa inte att njuta av hav av blåsippor, ramslök och fågelkvitter.

Friluftsliv & natur

Loppisrunda

I den här guiden listar vi alla second hand-butiker i Visby och de är många. De har öppet året runt också!

Loppis, second hand och antikt i Visby
Familj grillar i naturen i Lummelunda på Gotland

Grillat till lunch

Att laga mat utomhus är en rolig aktivitet för hela familjen! Runt om på ön finns många iordningställda grillplatser där du kan grilla året om. Några exempel på fina platser är: Galgberget, Strandpromenaden i Visby, Södra Hällarna, Högklint, Grogarnsberget, Folhammar, Langhammars, Sigsarve, Ireviken, Norderstrand, Ekstakusten och Langhammars.

Vamlingbo Prästgård

Här hittar du Museum Lars Jonsson med aktuella utställningar av konstnären själv. I prästgården finns också ett mysigt café och en vacker trädgård. Öppet 6-10/4.

Museum Lars Jonsson och Vamlingbo Prästgård
Vitsippor i Allkvie änge
Vår i ett gotländskt änge
Barn som springer i Allkvie änge på våren

Leta vårtecken i ett gotländskt änge

Det finns 190 ängar på Gotland. De är trevliga besöksmål för hela familjen för picknick och spaning efter vårtecken som fjärilar, vårblommor och myrstackar.

Hitta ditt favoritänge
burkar med mat och kvist på bord
Fyra barn klappar en tupp.

Hitta påskens alla godsaker och delikatesser

Upplev den härliga känslan av att handla allt till påskmiddagen eller det där lilla extra till påskägget direkt från producenten. Besök några av öns många gårdsbutiker!

Gårdsbutiker
appen öppet gotland

Vad är öppet?

Med appen Öppet Gotland får du full koll på var du kan äta, dricka, se och göra något på Gotland. Här hittar du restauranger, caféer, gårdsbutiker, hantverk, aktiviteter och butiker som har öppet just nu och den närmaste månaden.

Öppet Gotland
Visby ringmur med hissade svenska flaggor

Fotopasset – personer som satt Visby på kartan

Gör din promenad eller joggingtur mer spännande med fotopasset. Leta efter platser och bilder i Visby innerstad. Finns att köpa på Turistbyrån (obs! begränsat antal).

Fotopasset – personer som har satt Visby på kartan

Stadsmysteriet

Öppna kuvertet och ge dig ut i Visby för att lösa mysteriet. Du kan lösa det det ensam eller i lag tillsammans med upp till fyra personer. Utmana ett gäng kompisar eller familjen. Passar de lite äldre barnen i sällskap med vuxna. Stadsmysteriet finns att köpa på Turistbyrån (obs! begränsat antal). Lagom till påsk släpps ett nytt mysterium…

Fler evenemang under påsken och påsklovet

Matupplevelser och paketerbjudanden under påsken

Tips till påsklovslediga barn och ungdomar

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan