Guide

Upptäck Gotlands museigårdar

Runt om på Gotland finns gamla gårdar där tiden stått stilla och du fortfarande kan känna historiens vingslag. Här får du en känsla för hur det var att leva förr i tiden eller kanske en rejäl nostalgitripp. På museigårdarna finns det också ofta ett mysigt café, butik och roliga aktiviteter för barnen.

Publicerad
9 juni 2022
Senast uppdaterad
7 maj 2024
Dela
 

Bottarve i Vamlingbo

Bottarvegården är en sydgutnisk museigård från 1700- och 1800-talen. Här blir historien levande och det finns gott om aktiviteter och upplevelser för stora och små. Även hantverksbutik och café.
Bottarve Museigård

Bungemuseet i Bunge

På friluftsmuseet Bungemuseet kan du se hur både människor och djur bodde förr. Upptäck de unika bildstenarna och gårdarna från 1600-, 1700-, och 1800-talet. För barnen finns barnladan med höhopp, handelsbod och lekhem. Dessutom finns det sågar, kvarnar och en gammal skola.

Bungemuseet
Medeltida stenhus vid Kattlundsgård i Grötlingbo
Kattlunds gård i Grötlingbo

Kattlunds i Grötlingbo

Kattlunds gård är en tingsdomaregård från medeltiden. Hela gården är byggd av sten och delar av boningshuset och den imponerande ladugårdslängan är bevarade från medeltiden.

Kattlunds museigård

Petes i Hablingbo

Petes i Hablingbo är en gutnisk storgård från mitten av 1700-talet, med ett enastående läge vid havet och är det närmaste man komma drömmen om en typisk gotlandsgård. Här finns ett trädgårdscafé, rosenträdgård, lekstuga för barnen och museibutik.

Museigården Petes

Norrbys i Väte

Norrbys museigård i Väte är Gotlands enda kulturreservat som speglar tiden runt 1930–40-talet. Gården tillföll Gotlands Museum genom ett arv 1995. De tre syskonen Edvin, Martha och Erik bodde tillsammans på gården från 1900-talets början tills gården testamenterades till museet. Här finns också ett mysigt trädgårdscafé.

Norrbys Museigård i Väte
gamla föremål

Vanges i Burs

Vanges Gårdsmuseum har Gotlands största samling av bruksföremål. Det som flest besökare häpnas av är dock inte antalet föremål, utan dess skick. Åkpälsarna är som nya, traktorerna körbara och symaskinerna smorda och redo att användas.

Vanges Museigård

Vike Minnesgård i Boge

Vike Minnesgård i Boge är en genuin gotländsk strandgård med rötter i 15-1600-talet. Här finns stor- och lillgård, ålderdomliga byggnader, trädgård med 300-årig humle, änge samt en mycket intressant personhistoria. Nuvarande byggnader är från tidigt 1800-tal, men med ladugård från äldre datum. Kaffeservering med hembakat fika.

Vike Minnesgård

Fler historiska platser att besöka

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan