Guide

Höst på Gotland 2024

När lugnet lagt sig efter den intensiva sommaren finns det gott om plats på våra stränder och sevärdheter. September är ofta alldeles underbar med ljumma vindar och badtemperatur i havet innan den krispiga hösten tar vid med vindar och klar luft. Vi har också många spännande evenemang att se fram emot. I den här guiden tipsar vi om vad du inte ska missa denna härliga årstid.

Publicerad
14 augusti 2023
Senast uppdaterad
5 mars 2024
Dela
 

Gotlands Skördesfestival

Den 7-8 september firas den gotländska skördetiden med en stor festival!

Gotlands skördefestival 2024
personer går in på Kutens bensin

Fårönatta

Hela Fårö håller öppet med gårdsbutiker, affärer, caféer och restauranger, konserter, konstutställningar, marknad och mycket mer!

Fårönatta
Många människor på stora torget i VIsby, i bakgrunden ses domkyrkan

Visbydagen & Kultur i natten

Visbydagen & Kultur i natten är för många en av höstens höjdpunkter och är lika rolig för alla åldrar. Shopping, marknad, loppisar, utställningar, vandringar i världsarvet, konst, dans och musik är bara några av helgens händelser.

Visbydagen & Kultur i natten 2024
personer som går en guidad tur

Ett rikt kulturliv

I höst kan du njuta av föreställningar på Länsteatern, GotlandsMusikens konsertserie, jazzklubben, krogspelningar, konstutställningar och mycket mer! Du hittar det mesta i vår evenemangskalender.

Evenemang

Gotland Taste – Upplev smaken av höst

När sensommaren klingar av bjuder Gotland in till en smakrik mat- och dryckesupplevelse och en möjlighet att njuta av den vackra hösten på ön.

Gotland Taste – tillsammans lyfter vi smaken av höst på Gotland

Fågelskådning

Klä dig varmt, ta med kikare och gärna en fågelbok. Gotland är ett paradis för fågelskådare och runt om på ön finns flera fågeltorn och spännande fågellokaler.

 

 

Fågelskådning på Gotland

Tryffel

Hösten är högsäsong för det svarta guldet tryffel. Gotlands tryffelmånad sträcker sig från 11 oktober till 17 november och 15-17 november går Gotlands Tryffelfestival av stapeln.

Gotlands Tryffelfestival 2024
Många pumpor i gult och grönt
Gotländska grönsaker på skördefestivalen

Från jord till bord

Upplev den härliga känslan av att handla direkt från producenten – besök en gårdsbutik. På Gotland har vi många! Du hittar lätt vilka som har öppet i vår app ”Öppet Gotland”.

Gårdsbutiker

Bada

Varför inte ta ett uppfriskande höstdopp i Östersjön? Gotland har ofta ganska behaglig badtemperatur in i september. Fram till första oktober kan du se aktuell badtemperaturer via Geabkollen.

 

Badtemperaturer
Publik på Gotland Grand National
enduroåkare i lera

Gotland Grand National 24-26/10

Världens största endurotävling äger rum på Gotland och är en riktig folkfest!

höstlov ridning

Höstlovsguiden

I vår höstlovsguide hittar du massor av tips för hela familjen under lovet vecka 44. Uppdateras under sensommar/höst.

Höstlov på Gotland 2023
Klint på nordvästra Gotland
Två vandrare på Tofta strand
Utsikt över hav och klippor på Klintkustleden

Vandra

Att vandra i den klara höstluften när löven skiftar i färg är magiskt. På Gotland har vi tre längre vandringsleder, Klintkustleden, Östkustleden och Pilgrimsleden och här på gotland.com hittar du även tips på kortare vandringar.

 

Vandra
cyklande person på grusväg vid havet

Cykla på östra Gotland

Upplev den vackra östsidan från cykelsadeln. Det här är en tur som passar dig som vill uppleva Gotlands underbara natur men inte har tillgång till bil.

Cykla på östra Gotland
Second-hand i visby
Prydnadssaker på loppis i Visby

Loppisrunda i Visby

I Visby finns det ett helt otroligt utbud av loppisar och second hand-butiker och det bästa är att de har öppet året runt! Räkna med en heldags fyndande om du vill besöka alla.

Loppis, second hand och antikt i Visby
Familj grillar i naturen i Lummelunda på Gotland

Fixa lunchen utomhus

Att laga mat utomhus är en rolig aktivitet för hela familjen! Runt om på ön finns många iordningställda grillplatser där du kan grilla året om. Några exempel på fina platser är: Strandpromenaden i Visby, Galgberget, Södra Hällarna, Högklint, Grogarnsberget, Folhammar, Langhammars, Sigsarve, Ireviken, Norderstrand, Ekstakusten och Langhammars.

personer på guidad tur i Almedalen
två kartor

Tur i världsarvet

Då och då under hösten finns det guidade stadsvandringar. Andra dagar kan du gå en tur på egen hand med världsarvskarta som finns att hämta kostnadsfritt på Turistbyrån. På Turistbyrån kan du också köpa det populära stadsmysteriet som passar vuxna och äldre barn.

Guidade turer

Missa inte dessa evenemang

Ta mig till evenemangskalendern
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan