Gotland Gold Pass

Gotland Gold Pass – Följ Rebeccas resa

Rebecca har vunnit Gotland Gold Pass! Under en hel månad kommer hon tillsammans med sin pojkvän och mamma besöka massor av platser på Gotland. Här kan även du få en inblick i Rebeccas resa.

Rebecca Rehn från Stockholm

 

Rebecca har kommit till Visby!

Nu har Rebecca kommit till Visby med sin mamma och de har fått sina fina armband (och en massa turistinformation såklart) på Turistbyrån. Resan kan börja!

Läs mer om Turistbyrån

Scandic Visby

Första stoppet är Scandic Visby, familjevänligt och svanenmärkt hotell som implementerat många hållbara lösningar. Bland annat fick vi boka tid för frukosten för att minska matsvinn. På hemsidan står det att det var inom Scandic som idén om ”häng upp handduken” (för att spara på naturens resurser) uppkom.

Läs mer om Scandic Visby
Wisby Hof
Wisby Hof
Frimis
Frimis
Frimis

God mat på Frimis och Wisby Hof

Under den första veckan i Visby har jag och mamma hunnit besöka både Wisby Hof och Frimis – två restauranger som lagar vällagad mat från grunden, baserad på lokala råvaror. På Wisby Hof blev vi serverade Schnitzel och på Frimis var det säsongspremiär för lammgrillning i trädgården precis intill S:t Nicolai ruin.

Hotell Visby Börs

Vi bodde två nätter på Hotell Visby Börs – Visbys äldsta hotell som ursprungligen är en packhusbyggnad från 1200-talet. På hållbarhetstemat har vi särskilt uppskattat frukosten då de fokuserat mycket på lokala produkter.

Läs mer om Visby Börs

Ladies Day på Visbytravet

Vi besökte Ladies Day på Visbytravet där vi fick en guidad tur av stallbacken av travbanechefen Mats! Mycket uppskattat!

Läs mer om Visbytravet

Best Western Strand Hotel

Varmt mottagande hos svanenmärkta Strand Hotel som var tidiga med miljöanpassning. Bland annat berättade Hanna att hotellet installerat solpaneler på taket och svanenmärkningen innebär att verksamheten måste klara av ett antal krav och gränsvärden inom kategorierna energiförbrukning, kemikaliehantering och avfallshantering. Missa inte benjaminfikusen i foajén (sedan 1984!) och Takbaren med underbar utsikt över staden.

Läs mer om Strand Hotel

Clarion Hotel Wisby

Clarion Hotell Wisby, centralt beläget i Visby där vi också fick möjligheten att använda deras mysiga spaavdelning. På hotellet hittade vi en hel del ’hållbarhetsnudgar’ – dvs ett sätt att påverka sina gästers beteende i en mer hållbar riktning. Missa inte att besöka Vinterträdgården, ett avslappnat vardagsrum mitt i hotellet.

Clarion Hotel® Wisby

Lilla Bjers

Besök på Lilla Bjers med fantastisk meny bestående av lokala råvaror – alla grönsaker från egen gård!

Lilla Bjers Gårdskrog

Gangvide Farm

På Gangvide välkomnades vi av Kickan och Per som visade oss runt på gården och sedan fick vi prova på kanotpaddling i Närsån. Otroligt vacker miljö med rikt fågelliv.

Gangvidefarm på sydöstra Gotland

Strandakar Hotell & Restaurang

På Strandakar uppskattade vi mycket att prata med Charlotte och Lars om hållbarhet och användning av lokala råvaror i köket.

Strandakar Hotell & Restaurang

Hotell Breda Blick

Nu har vi bott på Hotell Breda Blick där vi verkligen känt oss som hemma! Hotellchef Annie berättade om deras initiativ för att skapa en hållbar upplevelse – blan annat minskar de på kemikalier i städningen av rummen och tar tillvara på vatten som är en spillprodukt i deras glasstillverkning. Missa inte ett besök hos grannen Botaniska trädgården och kika på tulpanträdet samt besök på Glassvillan.

Hotell Breda Blick

Stora Karlsö

Två nätter på magiska Stora Karlsö där vi bott i ett av de unika glampingtälten på ön. Vi hade turen att vara här precis tiden för när sillgrissleungarna hoppar och under den guidade turen som erbjuds fick vi lära oss mer om historien och den biologiska mångfalden runt ön. Vi fick också prata om Stora Karlsös hållbarhetsarbete med VD Martin Voest. Läs mer på @_livetpaon_)

Stora Karlsö

Restaurang Stora Karlsö

På Stora Karlsö hittar ni även fantastiska Restaurang Stora Karlsö med Liv i spetsen. Hela restaurangen genomsyras av ett starkt hållbarhetstänk från frukost till middag (läs mer på @_livetpaon_)

Restaurangen på Stora Karlsö

Hotel Helgeand

De senaste två dagarna har vi bott hos Ulrika och Tobias på Hotell Helge And i Visby innerstad. Vi har varit här en gång tidigare och det har varit fantastiskt att få återuppleva deras varma gästfrihet. Vi hade ett långt samtal om hur Hotel Helgeand ser till att en historisk byggnad lever vidare som en del av stadens kulturarv och vi diskuterade också Ulrikas och Tobias fokus på att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska sin miljöpåverkan (läs mer på @_livetpaon_).

Hotel Helgeand Wisby

Stelor i Västergarn

Nu har vi besökt Stelor – ett mysigt hotell med personligt inredda rum. Hållbarhet är i fokus i hela deras erbjudande och vi uppskattade mycket den fina frukosten med lokalproducerad mat.

Stelor gårdshotell

Villa Alskog

Häromkvällen fick vi besöka underbara Villa Alskog där vi välkomnades av Karin och Björn i en väldigt hemtrevlig miljö. Vi hade möjligheten att prata om deras hållbarhetsresa. Vi var imponerade över deras ödmjuka angreppsätt kring hållbarhet, bland annat vikten av att primärt ha en växtbaserad meny.

Villa Alskog

Grå Gåsen

Gotlandsturen fortsätter med underbaradagar på södra Gotland. Vi välkomnades av fantastisk personal på Grå Gåsen och åt middag med lokala råvaror till Jazztoner. Vi har även besökt Långmyre Vineri där vi fått guidad tur på vingården. Vi hann även med ett stopp vid Vamlingbo Prästgård.

Grå Gåsen – boutiquehotell

Pensionat Holmhällar

En plats där tiden stått stilla. Holmhällar som drivits sedan 1949 ligger nästan längst ut på Gotlands sydspets, omgivet av tallskog och skuttande rabbisar var man än tittar. Vi uppskattade mycket att bo här en natt och njuta av stillheten som pensionatet erbjuder. Missa inte en promenad nedanför pensionatet och blicka över ön Heligholmen och raukfälten.

 

 

Holmhällar

Surflogiet

En liten oas vid stranden med helt underbar personal. Vi har bott två nätter i ett glampingtält och det har känts som att vi varit utomlands. Kanske hjälpte också vädret till (men skiner inte alltid solen på Gotland?).  På hållbarhetstemat var vi mäkta imponerade över Surflogiets uppsatta mål att försöka vara helt plastfria vilket tydligt också syntes genom hela vistelsen och att nästan allt som lagas i restaurangen är lagat på ekologiska råvaror från Gotland. Frukosten som levereras i en trälåda förbokas vid ankomst för minska matsvinn.

Surflogiet

Bunge Vandrarhem

Vi kände oss verkligen välkomnade av Anki och Micke på Bunge Vandrarhem som har en lång och intressant histora. Tidigare har det bland annat huserat landets största flyglottaskola, då det ligger precis i närheten av Bunge flygfält. Vandrarhemmet har installerat solceller och nästintill självförsörjande på el. Med Anki pratade vi även om hur lokalsamhället samverkar för etableringen av Sveriges nästa nationalpark – Bästeträsk. Innan vi åkte fick vi också besöka Trampolinparken som ligger en kort bit från Färleläget – en av de roligaste upplevelserna på den här resan!

STF Bunge Vandrarhem

Kulinariska upplevelser på Fårö

Vår resa till Fårö blev verkligen en kulinarisk upplevelse. På Pastamakarna Fårö fick vi äta deras hemgjorda pasta. Missa inte heller deras arancini gjorda på enkorn och fyllda med svensk, lagrad ost. Restaurang Fårögården serverade deras berömda söndagsgrillning på helgrillat lamm med medelhavsbuffé. Vi passade även på att besöka Fårö Strandcafé där vi blev väl mottagna av Björn och Åsa. Missa inte deras koncept Sustainable Stage som börjar 26/7.

Ett öppet fönster med blomkruka på fönsterbrädan
Hotellets framsida
Kristallkrona
Rolig skylt man kan hänga på dörren om man vill ha hotellrummet städat. Skylten är i form av en gädda med texten

Hemtrevligt i Visby

Nu har vi bott två nätter på hemtrevliga Hotell S:t Clemens – kanske mest spektakulärt att det tog mindre än en minut att gå från vårt hotellrum direkt rakt in i S:t Clemens ruin. Vi älskade också rummen som alla är unikt inredda och att äta frukost i den soliga trädgården 🌱

Fin utsikt över Visby och horisonten
Går ner för trapa i en ruin

Oväntad upplevelse

Häromkvällen blev vi överraskade av GoGotland för en fantastisk upplevelse att se Helgeands ruin med utsikt över hela Visby 💫

Ruin

Konsert i ruinen

Ikväll gick på konsert med Clara Klingenström i St Nicolai – magiskt! ✨Tack Gotland Live!

Ljuslyktor i träden
Lilla Huset i Visby
Maträtt
Bryggeritankar

Fina restauranger i Visby

I Visby har vi provat på flertalet restauranger – bland annat klassiska Värdshuset Lingården, nyöppnade Lilla Huset och Vår Fru som båda två ligger i väldigt fina miljöer samt Mille Lire som har Gotlands bästa pizza! Vi har också hunnit besöka Gotlands Bryggeri och lärt oss mer om historian kring bryggeriet och restaurang Solsidan på Kneippbyn Resort ☀️

Personer med medeltidskläder
Tornerspel
Två personer som uppträder med eldshow

Tornerspel

Fantastisk och oförglömlig upplevelse ikväll där vi fick sitta bland dignitärerna uppe på scen och överblicka tornerspelet. Tusen tack Medeltidsveckan för detta! I sann medeltida anda blev det sedan middag och eldshow på Kapitelhusgården

Hotell Gute
Solhem hotell
Kokoloko
Vinterträdgården i Clarion Hotell Wisby
Hotell Visby Börs

Underbara hotell i Viby

Under dessa veckor i Visby har vi fått bo på flertalet hotell: Hotell Gute med otroligt bra frukost, Solhem Hotel som initierat fina initiativ kring hållbarhet för att öka biologisk mångfald och minska vattenanvändning, lummiga Kokoloko med en fin takbar med utsikt över havet, familjevänliga Visby Gustavsvik med mycket trevlig personal, Clarion Hotell Wisby där vi älskade vinterträdgården mitt i hotellet och slutligen Hotell Visby Börs som är Visbys äldsta hotell som ursprungligen är en packhusbyggnad från 1200-talet.

Rebecca Rehn

Tack för mig!

En fantastisk sommarmånad har nått sitt slut. Vill börja med att rikta ett stort tack till alla deltagande aktörer i Gotland Gold Pass som har möjliggjort detta och till alla er som tagit er tiden att också sitta ned under vårt besök och samtala om hållbarhet. Jag är imponerad över engagemanget och alla fantastiska initiativ som ni alla har implementerat!

Tack också till alla er följare och nya vänner som hjälpt mig på vägen med tips om hållbara platser och upplevelser att besöka på ön! Vi ses igen 🌱 /Rebecca

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan