Upplevelser och utflykter

På hela Gotland finns mängder av upplevelser och utflykter för såväl den stillsamme som den aktiva. Utrustningen behöver inte vara så komplicerad, ta vara på tiden och passa på att ge dig själv en oförglömlig upplevelse i en exotisk miljö.

Sköna bad & vattensport

Med 800 km kust, ett milt klimat och alltid en pålandsvind som värmer upp vattnet inom kort avstånd brukar det vara inbjudande att ta sig ett dopp. Här finns några av landets vackraste badstränder. Välj mellan välbesökta stränder med mycket folk och aktiviteter som Tofta, Ljugarn eller Sudersand, eller hitta någon av de många stränder där du ofta kan vara själv och njuta av lugnet.

Med havet som närmsta granne är förutsättningarna alltid goda för vattenaktiviteter. Här kan du paddla kanot längs kusten och gå iland där du själv vill. För den mer våghalsade erbjuds vind- och kitesurfing året runt. Ja, till och med vågsurfing är möjligt.

Förutom vita sandstränder finns det även klippor och klappersten att ligga och njuta av havsbruset från. Vill du slippa eventuella vågor men ändå bada utomhus finns det flera kalkbrott och träsk (vi gotlänningar kallar insjöar för träsk) över hela ön som är badvänliga. Det finns även flera utomhus- och inomhuspooler att besöka.

Ta dig fram på Gotland

Kom närmare naturen och upptäck Gotland från hästryggen. Väck äventyraren i dig och pröva på att hyra gokart eller färdas ännu snabbare på världskända motorbanan Gotland Ring. Intresset för att ta sig fram på motorcykel och moped har också ökat. Även det går utmärkt att hyra här om du inte har med dig ett eget fordon. Följ med på ett MC-safari om du inte vill utforska på egen hand.

Cykla på Gotland

Det har alltid varit populärt att cykla på Gotland. Det är något visst att susa fram i sin egen takt genom grönskande områden och längst kuststräckor. Ön är som gjord för cykling. Det platta landskapet bjuder på lagom långa avstånd. Har du ingen egen cykel går det bra att hyra på plats. Där får du även hjälp med att hitta turer som passar dig bäst. För mountainbikeåkaren finns det härlig terräng att utforska.

Ta del av vår cykelguide

Fåglar på Gotland

För den som vill uppleva ett äventyr i naturen kan öns rika fågelliv locka, hit kommer många fågelskådare. Missa inte grisslehoppningen i slutet av juni då tusentals ungfåglar kastar sig ut från Karlsöarnas klippor för en första flygtur. Ta med dig ditt intresse eller testa något nytt som du har drömt om att göra.

Sightseeing och utflykter

Gotland är som gjort för att utforska på egen hand. Det är lätt att ta sig fram och det är korta avstånd men för att vara säker på att inte missa något under Gotlandsbesöket kan det också vara praktiskt att bli guidad av kunniga personer: Det kan vara att åka tåg runt Visby och lyssna till en duktig berättare. För den filmintresserade går det att ta del av Ingmar Bergmans Fårö.

Lummelundagrottorna strax norr om Visby tycker många är spännande att gå in i och utforska i grupp. Tar du med dig ditt intresse till ön som fågelskådning, fiske eller något helt annat finns det organiserade utflykter att åka på med kunniga guider så att du ska få ut det mesta av ditt besök.

Barnsligt kul

Vi vill att alla som reser till Gotland ska ha lika roligt, oavsett ålder. Under flera år har Gotland vunnit priser för att vara ett barnvänligt besöksmål. Den kanske mest kända turistanläggningen, Kneippbyn, brukar vara en självklarhet att besöka. Där finns både vattenland och sommarland med Villa Villekulla och Pippi Långstrump.

Ett annat spännande ställe för hela familjen är Mix Ranch med äventyrsland, fotbollsgolf, trampbilsbanor och mycket annat. På museet Fenomenalen i Visby kan både stora och små testa på, och lära sig, hur modern teknik fungerar.

Golfön Gotland

En av Sveriges bästa golfbanor, Visby Golfklubbs Kronholmen, ligger några mil söder om Visby. Med sina 27 hål vid havet är det lätt att fördriva tiden där. Gotland är hem åt flera riktigt bra banor. Inom 45 minuter från Visby hittar du ytterligare fyra 18-hålsbanor och tre 9-hålsbanor. Flera av golfklubbarna har startat ett samarbete under namnet Golf Gotland. Det milda klimatet gör att säsongen är lång. Här spelar vi till exempel den populära Luciagolfen varje år. Gillar du att golfa på semestern så har du alltså hamnat helt rätt.

Museum och sevärdheter

Gotlands rika historia är väl dokumenterad. Det finns många spännande utställningar på museerna runt om på ön. Bungemuseet är vår motsvarighet till Skansen. Där kan du uppleva hur livet såg ut på typiska gårdar från 1600-talet och framåt. Gotlandståget är en hyllning till den tid då Gotland hade ett järnvägsnät över hela ön. Höjdpunkten brukar vara att få åka med på en tur med ett av tågen från förr. Här finns även flera historiska föreställningar och evenemang som Medeltidsveckan och dess tornerspel.